1.094
30

Gemeenteraadslid PvdA Leeuwarden

Jelmer Staal (23) is raadslid voor de PvdA Leeuwarden. De afgelopen jaren heeft hij zich hard gemaakt voor jongeren en onderwijs. Onderwerpen die hem goed liggen. Staal studeert namelijk aan de NHL Hogeschool, bestuurskunde.

Goedkoop vlees boven godsdienstvrijheid? Belachelijk!

Raar genoeg is het prima vlees te blijven eten wat zo goedkoop mogelijk wordt geproduceerd. Varkensstaartjes afknippen of biggen onverdoofd castreren, dat moet kunnen

De laatste paar seconden van een dier zijn de inzet van een nationale discussie. Maar het is wel een nogal rare discussie. Dieren mogen geen extra leed meer worden berokkend omdat de slager en koper een keppeltje of koran hebben, klinkt het massaal. Dierenwelzijn boven godsdienstvrijheid.

Maar raar genoeg is het prima vlees te blijven eten wat zo goedkoop mogelijk wordt geproduceerd. Varkensstaartjes afknippen of biggen onverdoofd castreren, dat moet kunnen. Goedkoop vlees gaat blijkbaar boven dierenwelzijn.Daardoor gaat goedkoop vlees boven godsdienstvrijheid. Geld een hogere waarde dan geloof. Wat is dat voor belachelijke intolerantie?

Ik heb niets met religie, maar ik heb wel wat met tolerantie en vrijheid. Als het mensen blijkbaar tot in hun diepste kern raakt hoe hun stukje vlees aan z’n einde komt, dan vind ik het gelegitimeerd om een uitzondering te maken. Bij een vrije staat hoort ook ruimte voor godsdienstvrijheid. Dat hoort bij Nederland, al eeuwen.

Bovendien gaat de discussie nu alleen maar over de dood van een dier, laten we eens kijken naar wat er aan vooraf ging: z’n leven. Daarmee doe je niemand z’n levensovertuiging te kort, hooguit wordt vlees iets duurder. Maar laten we eerlijk zijn; een complete en gemarineerde kip – inclusief voer, transport, slacht, verpakken en weer transport – voor vijf euro is absurd. Twee keer in de week vlees is voor de gezondheid ook nog eens genoeg, dus dat vlees iets minder betaalbaar wordt vind ik geen punt. Dierenwelzijn boven geld.

Maar ben je dan ook voor vrouwenbesnijdenis, kreeg ik tegen geworpen? Natuurlijk niet. Onvergelijkbaar, tenzij je een kip even waardevol vindt als een mens. Zware mishandeling (bij kinderen) vind ik afschuwelijk, dan prevaleert zelfbeschikking en volksgezondheid ver boven godsdienstvrijheid.

Dat de bevolking steeds minder kerkelijk wordt is een fantastische trend, maar anti-religieuze intolerantie moet ook niet. Dat is gewoon precies het omgekeerd van pogingen het homohuwelijk voor man en vrouw te houden. Gun ieder zijn eigen keuzes. Hou de nationale discussie Nederlands. Maak van geloof geen lage waarde, of van geld de hoogste. Dan wordt de discussie al een stuk minder raar.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)