1.097
43

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Gotspe: Occupy schaadt het aanzien van het Damrak!

Het Damrak is al zo lelijk dat je niet kunt beweren dat een paar tentjes 'slecht voor het aangezicht' zijn

De ondernemers aan het Damrak vinden de tentjes van de Occupy-beweging slecht voor het aanzicht van de straat. Onzin, het Damrak is al zo lelijk van zichzelf, dat een tentje echt geen schade aan richt

De voorzitter van de Ondernemingsvereniging Damrak heeft zijn naam niet mee. Hij heet René Wildeman. Toch eist hij dat de bezetters van de Occupy-beweging hun tentjes op het Beursplein afbreken. Het aanzicht van de straat lijdt er onder. Als het niet goedschiks gaat, dan moet het maar via een proces.

Kijk, als het nu de Haagse Frederikstraat  was of het Stokstraatkwartier  in Maastricht, dan kan een mens zich daar nog wat bij voorstellen. Al is de openbare weg natuurlijk altijd en overal van iedereen, niet uitsluitend van de merkkledingdragers.

Maar we hebben het hier over de voorzitter van de ondernemersvereniging Damrak.

Ooit dichtte Vondel:

 

Aan d’ Amstel en aan ’t IJ, daar doet zich heerlijk open

Zij, die als keizerin de kroon draagt van Europe,

Amstelredam, die ’t hoofd verheft aan ’s hemels as

En schiet op Pluto’s borst haar wortels door ’t moeras.

 

Nog niet zo heel lang geleden was het Damrak de elegante entrée tot Vondels Amsterdam. Nu is het een armzalige boulevard die de bezoeker – reeds geschrokken van de chaos in en om het Centraal Station  – een onbeschoft welkom toeroept. Het Victoria Hotel is een juweel maar daarna volgt een eindeloze reeks shabby toeristenfuiken die men het liefst zo snel mogelijk passeert om ter hoogte van de Dam op adem te komen. Dat is wel nodig ook als je weet wat je aan derde en vierderangsrotzooi te wachten staat op Kalverstraat of  Nieuwendijk.

En dan durft de man die de ondernemers van dit voorgoed gedeklasseerde winkelgebied representeert, dan durft die René Wildeman te beweren dat de demonstranten op het Beursplein slecht zijn voor het aanzicht!. Zij passen daar perfect. Zij vormen zelfs een weldadig en passend contrast met het pandemonium van goedkoopte dat zich als een roestige lans boort in het hart van ’s-lands hoofdstad boort.

’t Is een cliché maar het past bij de koekoek-eenzang van het Damrak:

Gotspe!

Lees ook op Joop: Occupy Wallstreet mag terugkeren, maar zonder tenten

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (43)