1.563
65

Hans Groen [1963] is adviseur op het gebied van organisatie effectiviteit en Supply Chain Management. en heeft opleiding in bedrijfseconomie en logistieke bedrijfskunde.

Graaiers? Smoesjes!

Laat dit kabinet zich eens wat minder druk maken over salarissen en zich meer richten op problemen in de ouderenzorg, de gezondheidszorg, pensioenen en ons milieu

De afgelopen jaren en nu met de nivelleringsopvattingen van de PvdA in het kabinet, krijgt elke bestuurder die meer verdient dan de Balkenendenorm het vol voor zijn kiezen. Ze worden steevast weggezet als graaiers. Maar is het niet eerder een excuus omdat we de werkelijke problemen niet onder controle krijgen?

2.651 functionarissen in de (semi-)publieke sector verdienden in 2011 boven de balkenendenorm, oftewel meer dan 130 procent van een ministerssalaris (in totaal ten minste 193.000 euro). Dat is de droge constatering van Minister Plasterk. Het is de missie van Plasterk om een einde te maken aan de ‘superinkomens’. Maar zijn daarmee de problemen en onvrede in het land dan opgelost?

De problemen in de zorg en met name voor ouderen zal komende jaren alleen maar toenemen, de problemen op de woningmarkt worden steeds groter, de verwachte bezuinigingen zullen er nog harder inhakken dan menig had verwacht. Ondertussen blijft de VVD, nu met hulp van de PvdA, druk bezig om de overheid steeds meer te laten terugtreden.

Het komende jaar worden veel taken van de landelijke overheid overgeheveld naar het lokale bestuur. Maar de zak geld wordt steeds kleiner. Waar de PvdA in de verkiezing streed voor meer menselijkheid, is het adagium van het beleid onveranderd. Het individu moet het maar zelf oplossen onder het mom van een verantwoordelijke samenleving. Is het dan raar dat de onvrede onder de burgers maar blijft toenemen. Vanuit dit VVD-PvdA kabinet wordt geen enkele visie geboden op de toekomst. Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen is het enige wat uit de mond komt van Rutte.

De werkelijke discussie over de benodigde hervormingen wordt door dit kabinet angstvallig vermeden. Iedereen weet dat de situatie onhoudbaar is, maar de politiek is verlamd uit angst voor electorale consequenties. Stel je voor dat de PVV weer langszij komt of nog ‘schrikbarender’ dat de SP groter wordt. Het poldermodel is echter weer terug en in plaats van de open discussie, is het weer koehandel. Gaat U dus maar rustig slapen.

Dit voedt het onderhuidse ontevreden gevoel bij burgers. Het valt moeilijk te benoemen, want de problemen zijn dermate groot en complex dat eigenlijk niemand goed zijn vinger erachter krijgt. Het voelt als een opkomende buikgriep, waar we ongedurig en chagrijnig van worden. We grijpen naar medicijnen die niet helpen en reageren ons af op onze omgeving. Dan weer de allochtonen, dan weer de Grieken of de Spanjaarden en nu dan meer weer op de ‘graaiers’. Dat is tenminste tastbaar en aanwijsbaar. De ‘common enemy’ is geïdentificeerd en moet zo snel mogelijk geëlimineerd worden. Een vorm van genoegdoening voor ons eigen onbehagen.

Nederland is goed ziek en het huidige kabinetsbeleid van PvdA en VVD verandert daar niets aan. Laat dit kabinet zich eens wat minder druk maken over salarissen en zich meer richten op problemen in de ouderenzorg, de gezondheidszorg, pensioenen en ons milieu. Niet omdat ik hoge salarissen en bonussen nu apprecieer, maar deze discussie wordt meer en meer als dekmantel gebruikt.

Dit artikel verscheen ook op het weblog van Hans Groen. Volg Hans ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (65)