777
4

Tweede Kamerlid PvdA

Grijp in bij oneerlijke concurrentie aanbieders mobiel internet

Minister Verhagen moet meer ruimte vrij  maken voor nieuwe aanbieders van mobiel internet

Onlangs hebben KPN, Vodafone en T-Mobile hun tarieven voor mobiel internet verhoogd. De een volgde de ander. Normaal gesproken is dat een sterke aanwijziging dat de markt niet goed werkt. Door onvoldoende concurrentie kunnen bedrijven immers gezamenlijk prijzen verhogen. De consument is de dupe. Hoog tijd dat de minister van Economische Zaken Verhagen in actie komt.

Ik heb de minister gevraagd een onderzoek uit te voeren naar de bewering van telecomproviders dat deze prijsstijgingen noodzakelijk zijn vanwege de onverwachte stijging van het datagebruik. Ik wil wel eens weten of het datagebruik echt zo onverwacht is gestegen. Het lijkt er meer op dat de telecombedrijven hun winsten op peil willen houden, die wat minder hoog worden nu ze geen torenhoge tarieven meer mogen rekenen voor bellen van vast naar mobiel of bellen in het buitenland. En dat mensen overstappen van bellen en sms naar het gratis Skype, Viber en Whatsapp zal zeker ook een rol spelen. Maar dat is geen rechtvaardiging voor forse prijsverhogingen van diensten waar de consument gewoon normaal gebruik van maakt. Skype of Whatsapp veroorzaken namelijk helemaal niet zoveel dataverkeer. Video en games zijn de grote slurpers. De hogere prijzen lijken vooral te worden doorgevoerd omdat het kan, omdat er geen alternatief is.

Het wordt tijd dat die alternatieven er wel komen. Tot op heden weigert minister Verhagen voldoende ruimte vrij te maken voor nieuwe toetreders bij de komende veiling van frequenties voor snel mobiel internet (4G). Terwijl de Tweede Kamer de minister daar al twee keer om gevraagd heeft. De reden is dat de nieuwe toetreders dan minder hoeven te betalen voor een frequentie dan wanneer die vrij geveild worden. De bestaande grote bedrijven hebben immers meer geld te besteden en zullen er alles aan doen om meer concurrentie te voorkomen. Maar juist daarom moet de minister genoeg ruimte voor nieuwe aanbieders vrij maken. Helaas vindt de minister van consumentenzaken tot nu toe de portemonnee van de Staat belangrijker dan de portemonnee van consumenten.

Ik heb minister Verhagen gevraagd zijn standpunt te herzien en meer ruimte vrij te maken voor nieuwe aanbieders van mobiel internet zodat er weer eerlijke concurrentie komt. Dan gaan de prijzen weer naar beneden. Goed voor de consument, goed voor de economie. Dat moet Verhagen toch belangrijker vinden dan eenmalig een paar miljoen meer of minder voor de schatkist?

Geef een reactie

Laatste reacties (4)