1.194
37

directeur WISE

Peer de Rijk
13.06.66
Vader van twee kinderen (14 en 18)

Werd in 1980 als kleine jongen van 14 actief tegen kernenergie. Eerst in de Deventer basisgroepen tegen kernenergie, daarna steeds meer landelijk, in verschillende organisaties en verbanden. Eerste actie; de blokkade van Dodewaard, drie dagen, 1980.

1983 - 1990
Als organisator betrokken bij tientallen directe acties tegen kernenergie in Nederland. Organisatie van blokkades, bezettingen, debatten, publicaties, kleine en grote, ludieke en stevige directe acties, manifestaties en demonstraties tegen Borssele, Dodewaard, UCN Almelo, dumpingen van kernafval in de Noordzee, transporten radioactief materiaal door Nederland et cetera. Maar ook acties tegen Shell in Zuid-Afrika, het militair-industrieel complex en voor het milieu. Betrokken bij oprichting Nationale Milieu Actie, Landelijk Platform Tegen Kernenergie, Basisgroepen tegen kerngeweld en militarisme, internationaal congres radicale antikernenergiegroepen uit heel Europa.

1990 - 1996
'Energiecampaigner’ bij Vereniging Milieudefensie. Verantwoordelijk voor organisaties van al het klimaat -en energiewerk; lokaal, landelijk en internationaal. Ontwikkeling van toolkits voor lokale groepen, woordvoerder kernenergie voor Milieudefensie en Friends of the Earth Europe. Betrokken bij oprichting Klimaatverbond. (Nederland en Europees)Organisatie van landelijke actiedag ‘Amersfoort aan Zee’ en campagne ‘Schep nieuwe wegen weg’. Een jaar als ‘campaigner’ lid geweest van het ‘Vliegverkeerteam’ van Milieudefensie met organiseren van acties tegen de uitbreiding van Schiphol als belangrijkste taak

1997 - 2000
Campagnemedewerker kernenergie voor WISE International, in Amsterdam. Verantwoordelijk voor projecten in Azië, eerste woordvoerder WISE, ontwikkeling educatieve materialen, fondswerving. Veel gereisd naar Korea, Thailand, Taiwan, Filippijnen en Rusland

2000 – heden

Directeur WISE


• 2003- 2009 Bestuurslid Vereniging Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands)
• 1998- 2004 Bestuurslid XminY fonds
• 2004-2007 Bestuurslid Woonwerkvereniging WeeGee
• 2001 – 2005 Bestuurslid Stichting RWW

GroenLinks riskeert wel degelijk geloofwaardigheid

Femke is zo blij met alle lof en aandacht dat ze steeds meer gaat lijken op al die andere lijsttrekkers.

En dat is geen compliment. Het is heel goed dat GroenLinks een ferm maar realistisch programma heeft en mensen die dat goed kunnen uitventen. Maar je moet wel blijven aantonen waarom je er toe doet, wat je anders maakt en waarom het noodzakelijk is om op jou te stemmen.

En dat lukt niet als je alleen maar mee tettert over zogenaamd benodigde leiderschapskwaliteiten en hypotheekrenteaftrek. Mij ben je in elk geval kwijt. Als ik dat belangrijk vind stem ik wel PvdA. Ik wil dat GroenLinks dingen zegt over het milieu, ontwapening, rechten van vluchtelingen, een fundamenteel ander buitenlandbeleid. Daar ben je als het goed is onderscheidend. Maar nee, de val heeft zich geopend en Femke is er lachend ingestapt. Want nu doet ze echt mee met de grote jongens en kan ze zelfs af en toe koketteren met de – natuurlijk – altijd door anderen gemaakte opmerking dat ze best een goede premierkandidaat zou zijn.

Soms beseft ze dat het een illusie is, misplaatste behaagzucht. Illustratief was haar spijtgezicht, mooi in beeld gebracht, toen haar maandagavond bij DWDD terecht de oren werd gewassen door de huisdichter Nico Dijkshoorn. Hij viel fel uit naar de aanwezige politici die het alleen maar over Hollandse grutterskwesties konden hebben terwijl Israël net een paar boten had aangevallen.

Femke mocht bij DWDD even formeren en helemaal zelf de agenda bepalen, twee kwesties mocht ze uitonderhandelen. En waar kwam ze mee; twee gedetailleerde financiële kwesties waar de andere partijen ook al heel genuanceerd over denken. Moet ik nou echt op GroenLinks stemmen omdat ze er voor gaat zorgen dat bepaalde groepen er maar 200 in plaats van 300 Euro op achteruit gaan? Of omdat dat ze er voor gaat zorgen dat andere groepen er iets op vooruit gaan? Treffend vond ik de uitspraak dat de partij geen breekpunten benoemt omdat ze geen geloofwaardigheidsprobleem zou hebben. Daar denk ik toch anders over. Ik heb steeds meer het idee dat het zomaar mogelijk wordt dat in de grote uitruil die formatie heet de naar eigen zeggen groenste partij akkoord zal gaan met bijvoorbeeld een kerncentrale als daar een beetje minder bezuinigen tegenover staat. Wel interessant, dan gaan we actievoeren tegen een kabinet waar GroenLinks in zit. Kunnen de kamerleden Halsema en van Tongeren, terwijl we het bouwterrein bezetten, komen uitleggen dat ze geloofwaardig zijn gebleven.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)