2.914
40

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Halbe Zijlstra is geen realist maar een wereldvreemde dromer

Waarom het plan om vluchtelingen in de regio op te vangen aan alle kanten rammelt

Dinsdagavond zat Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer bij Pauw weer eens de realist uit te hangen. Met hartstocht verdedigde hij het compromis van de regering: Nederland vangt een paar duizend vluchtelingen extra op als de andere EU-landen dat ook doen én als voortaan opvang en selectie in de regio worden geregeld.

De VVD heeft een hoog ‘ik ben okay en jij bent een lul’- gehalte. Daar valt in principe mee te leven. Het is hier een vrij land en overal ter wereld heb je zulke partijen. Het hinderlijke is dat VVD’ers hun oplossingen zo graag als ‘realistisch’ presenteren, terwijl ze vooral wereldvreemd zijn. Hiervan gaf Zijlstra met zijn steeds weer herhaalde rant over opvang in de regio een treffend voorbeeld. 
Waar dan precies? En wie zullen de vluchtelingen veiligheid bieden en een dak boven het hoofd? Zijn dat de regeringen van de omliggende landen? Of wil de Europese Unie zelf kampen inrichten? Wie zal dat betalen? Of wordt er straks een onderscheid gemaakt tussen vervolgden eerste klasse die naar de Unie mogen en vervolgden van de tweede categorie die in de regio worden ‘opgevangen’? En wat houdt dat opvangen dan precies in? 
Wat is je lot als je economisch vluchteling blijkt? Word je dan op origineel Nederlandse wijze geklinkerd of mag je kiezen aan wie je uitgeleverd wordt: Al Nusra, de beulen van Assad of de jihadi’s van Isis?
Op al die vragen had Halbe Zijlstra niet het begin van een antwoord al kreeg je vagelijk de indruk dat het – wat de VVD betrof – Europa wel een paar centen mocht kosten. Stel dat Turkije, Jordanië of Libanon ermee akkoord gaan dat de Europese Unie op hun grondgebied vluchtelingen selecteert voor een verblijfsvergunning in de Europese Unie. Stel dat die landen de vernedering slikken en zoiets echt gebeurt. Wat is dan het lot van de afgewezenen? Mogen die in een door de Europese Unie betaald kamp blijven? Of worden ze overgelaten aan de regeringen in de regio? Kunnen die met de afgewezen asielzoekers dan doen wat ze willen of wenst de EU nog iets van bescherming over hen uit te strekken bijvoorbeeld als hun mensenrechten geschonden worden? Tot wat voor internationale verwikkelingen kan dat leiden? 
Zijlstra merkte ook nog op dat Europa de veiligheid van de vluchtelingen in de regio moest garanderen. Dat kan niet zonder militair ingrijpen tenzij Europa de wereld nogmaals wil duidelijk maken dat haar voornaamste product uit loze praatjes bestaat. Overigens: mogen vluchtelingen in Europese kampen in de regio politieke activiteiten en steunacties organiseren voor de strijdende partijen in Syrië, Irak en Jemen? Als zij dat doen, wat dan?  Als ze in de kampen verboden wordt politieke activiteiten te ondernemen, wat zegt dat dan over het democratisch gehalte van de Unie? Worden overtreders aan hun beulen uitgeleverd? Of moeten ze in Libanon, Turkije of Jordanië voor zulke mensen maar een oplossing zoeken? Meer in het bijzonder: wat doet de Europese Unie met Koerden die naar bekend niet alleen met Isis maar vaak ook met Turkije nog iets te verhapstukken hebben?
Alleen de vragen tonen al de absurditeit aan van het door Zijlstra ten toon gespreide gedachtegoed. Het is luchtfietserij. Het zijn banale filosofietjes. Het is vragen om nóg meer moeilijkheden dan wij nu al hebben. Het is onverantwoordelijk en frivool. 
Noem het wat je wil. Maar noem het in geen geval realisme. Halbe Zijlstra is een dromer.
Naschrift: tegelijk zie je hoe Hollandse  dorpspolitici en de dito journalisten van EenVandaag Juncker weer eens wegzetten als een verstokte roker en drinker. Ondertussen is hij wél voorzitter van de Europese Commissie en speelt zijn zogenaamde tweede man Frans Timmermans een verdomd klein tweede viooltje. Wat een triestheid allemaal, wat een laag bij de gronds provincialisme. 
Beluister dit opiniestuk hier 

Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (40)