388
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Handtekeningen zetten. Hoe doet Schippers dat?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De poppenkast op de WHO-top

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ministers voor Volksgezondheid uit de hele wereld zijn afgelopen week tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) akkoord gegaan om het aantal sterfgevallen aan chronische aandoeningen zoals hart- en bloedvatziekten en kanker in 2025 met 25 procent te verminderen.

Hartaandoeningen, diabetes, verschillende kankers en chronische luchtweginfecties zijn volgende de WHO de grootste moordenaars wereldwijd. Het gaat bij elkaar jaarlijks om 36 miljoen sterfgevallen, of 63 procent van alle sterfte, en om een kwart van de onnodige sterfgevallen onder de 60. Al tien jaar geleden begon de strijd tegen de lifestyle ziektes. Daarover werd afgelopen jaar nog een speciale top in New York belegd. En dan nu die verklaring. Roken terugdringen, schadelijk gebruik van alcohol – vooral onder jongeren – aanpakken, iets doen aan overgewicht en de zittende leefstijl, dat zijn enkele van de grote uitdagingen. Ik probeer me voor te stellen hoe mevrouw Schippers haar handtekening zette vorige week. Moest ze niet denken hoe ze eerder dit jaar weigerde strengere regelgeving rond promotie van alcohol bevattende dranken in te voeren? En wat dacht ze over haar antirookbeleid? In Nederland rookt een kwart van de jongeren, een van de hoogste cijfers van Europa.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)