1.280
7

Freelancer (RTV en storytelling)

Mijn naam is Yannick La Gordt Dillié (1991). Ik ben student Radio en Televisiejournalistiek en Storytelling in Zwolle, groot fan van de klassiekers uit de 80’s en sinds de zomer van 2010 smoorverliefd op de Serengeti van Afrika. Hierover heb ik het boek 'Op weg naar de Serengeti' geschreven. Ik kijk iedere seconde om me heen, word ergens door geraakt en pak dan direct de pen. Ik schrijf vanuit het hart.

Haren was nog maar het begin

Als we nog geen Facebook kenden was dit niet gebeurd, zo simpel is 't. Nelis Nepvriend had namelijk geen zin gehad om vijftigduizend enveloppen te likken

Project X Haren, the days after. Bende, verontwaardiging. En onbegrip, dat vooral. Op Twitter zie ik continu foto’s voorbij komen van jonge relschoppertjes. De een met een fiets in z’n klauwen, de ander met een muts op en de armen wijd. Deze slecht opgevoede, kansloze mannetjes worden nu terecht aangehouden en het is goed dat iedereen foto’s van de gezichten doorstuurt, maar we vergeten bijna waar deze ravage door is ontstaan.

“Het komt door een groepje hooligans”, lees ik veelvoudig. Nee mensen, nu doen we het weer. We doen ’t weer. We geven weer af op gewelddadig en asociaal Nederland. Of ‘de jeugd van tegenwoordig’, ook zo’n heerlijk cliché, al begrijp ik heel goed dat veel ouderen dit nu roepen. En ja, de film Project X, ook geen keurig voorbeeld van een leuk feestje. Ik weet het, heb ‘m zelf gezien. Maar als je jong bent zoek je nu eenmaal de grens op, dat is niet nieuw. We moeten terug naar het begin; wat is de oorzaak?

Merthe
Merthe, een onschuldige meid uit Haren, nodigt wat vrienden en familie uit voor haar verjaardag. Gezellig, want alleen zijn op je feestje is ook zo wat. Envelopjes versturen? Nee. Mailtje doen? Nee joh, dat is al helemaal ouderwets. Facebook? Tuurlijk! Snel en efficiënt. Probleem opgelost? Nee. Sterker nog; probleem ontstaan, want Merthe had niet verwacht van ‘Nelis Nepvriend’ dat-ie z’n eigen vrienden ook zou uitnodigen. Vervolgens hebben tien van zijn 400 vrienden ook wel zin in een feestje, en de ketting wordt zó lang, dat zelfs de 90-jarige Bertha uit Middelburg wordt uitgenodigd voor een fuif in het noorden van ’t land. 

Media
De media spelen er op in, zoals ze dat graag doen vandaag de dag. Krantenwebsites koppen overdreven en radio-dj’s verkondigen ’s middags dat ‘het nog zo tegenvallend rustig is in Haren’. Als student journalistiek zag ik, samen met mijn klasgenoten, de mediahype met de minuut groeien. Massaal, maar vooral; crossmediaal. Er worden posters en plattegronden gemaakt van het feest, mensen delen het adres op social media en degene die nog niets gehoord heeft wordt nog even uitvoerig geïnformeerd.

Hooligans
Een kleine groep hooligans, relschoppertjes, tuig, ongedierte etc. verpest ’t voor de rest. Zij dagen de autoriteiten uit en plunderen winkels in het centrum. Dit is verschrikkelijk, maar niet verrassend. Toch? Laten we eerlijk zijn; overal waar veel mensen bij elkaar zijn, zonder dat er echt iets te doen is (het feest werd immers afgeblazen), gaat het mis. Het grootste deel van de bezoekers in Haren begrijpt er niets van en kwam hier helemaal niet met een slechte bedoeling. Maar ja, waar iedereen het over heeft, daar móét je bijzijn. Iets wat mijn broertje van zeventien ook zei vrijdagmiddag.
Als we nog geen Facebook kenden was dit niet gebeurd, zo simpel is ‘t. Nelis Nepvriend had namelijk geen zin gehad om vijftigduizend enveloppen te likken. We leven in een ultramoderne tijd met ongekende mogelijkheden, en soms hebben we geen idee waar dat toe kan leiden. Op dit moment, terwijl u dit leest, wordt er ergens in ons land een nieuwe Project X aangemaakt. Project X Den Helder, Project X Vroomshoop. Of Project X Middelburg, bij Bertha thuis. Kortom, over vijf jaar zullen we zeggen: “Haren was nog maar het begin.”

Volg Yannick La Gordt Dillier ook op Twitter

Lees meer opinies over Project X Haren op Joop.nl:

Opinie Francisco van Jole: Filmrellen in Haren
Opinie Peyman Jafari: Autochtone gemeenschap moet rellen in Haren veroordelen

Opinie Goos de Boer: Waarom ik aangifte doe tegen een ME’er
Opinie Chris Klomp: De held van Haren
Opinie Han van der Horst: Heeft Haren een kans gemist?

Opinie Patrick van Veen: Kudde op drift in Haren
Opinie Vincent van der Vlies: Hoe Haren een Titanic werd

Geef een reactie

Laatste reacties (7)