280
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Heb jij niet wat dikke oorlelletjes?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: kun je zien of iemand een hart- of vaatziekte onder de leden heeft?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Deense onderzoekers hebben het voor ons uitgezocht: hoe zie je eruit als je hart- en bloedvatziekten hebt?

Er zijn vier tekenen in een ouder wordend gezicht die vaker bij mensen met hart- en bloedvatziekten voor komen. Een terugtrekkende haarlijn bij de slapen, een kale plek op het puntje van je schedel, dikkere oorlelletjes en vetafzetting rond je ogen (zeg maar pafferige ogen).

10,885 mensen van 40 jaar en ouder (waarvan 45 procent vrouwen) werden onderzocht op zichtbare tekenen van ouderdom en 35 jaar lang gevolgd. De onderzoekers ontdekten dat mensen die deze vier verschijnselen hebben 57 procent kans hebben een hartinfarct te krijgen en een 39 procent grotere kans een hartaandoening te ontwikkelen. Deze verschijnselen staan helemaal los van je kalenderleeftijd, maar reflecteren wel de mate van veroudering.

Troost je: grijs haar vormt geen probleem. Dat hoef je dus niet meer te verbergen. Voor de vier verschijnselen die wel iets vertellen kun je bij een plastische chirurg terecht, maar dat lost het eigenlijke probleem niet op. De onderzoekers zeggen dat artsen hierop zouden moeten letten, maar tegelijkertijd geven ze toe dat het niets bewijst. Nou ja, kijk eens in de spiegel en vertel wat je ziet. Wat het ook is, uit onderzoek blijkt dat als je na je 40ste gaat rennen en op een goed gewicht blijft je 7,2 jaar langer leeft.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van dinsdag nalezen: Lang leve het onderbuik gevoel
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)