811
14

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hebben we in onze hersenen een plekje voor god?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De wetenschap van god

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

De MRI scan is het favoriete speeltje van onderzoekers tegenwoordig. Gedreven door het wonderlijke geloof dat voor elk menselijk gedrag de oorzaak ergens in de hersens gelegen is (wij zijn ons brein) zoekt men naar de oorzaak voor menselijke verschillen. Daarom maken ze scan van vrouwen die net een orgasme hebben, van mensen die aan het gokken zijn en nu… hebben ze hersenscans gemaakt van mensen die een spirituele ervaring hebben.

Men nam altijd aan dat er een ‘Godplek’ in de hersenen zat, maar het blijkt dat spirituele ervaringen ingewikkelder zijn en dat er meerdere hersendelen bij betrokken zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Missouri vonden wel dat er echter wel een verband is met verminderde werking van de rechter hersenkwab. De rechterkant van de hersenen zorgt voor zelforiëntatie, terwijl de linker vooral betrokken is bij hoe mensen zich verhouden tot anderen. De onderzoekers onderzochten 20 mensen met traumatische beschadiging van die rechter zijkwab en ontdekten dat hoe meer beschadiging des te meer mensen het gevoel hadden dat ze één waren met een hogere macht.

Hebben we God vervangen door de neurowetenschappers?


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (14)