1.659
20

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Hee, VVD en CDA vinden meer Brusselse bemoeizucht ineens okee

Het moet afgelopen zijn met de zogenaamde vegetarische slagers die hun uit graan, bonen en kruiden samengestelde producten op de markt brengen onder de naam gehakt en schnitzel.

cc-foto: Josefine Stenudd
cc-foto: Josefine Stenudd

Tot de dogma’s van rechts behoort de gedachte dat de Europese Unie uit haar krachten gegroeid is. In Brussel zetelt een parasitaire ambtenarenkaste die zich met allerlei kleinigheden bezighoudt en daardoor de burgers het leven zuur maakt. Vooral ondernemers zijn het slachtoffer van deze mierenneukerij. Je zou dus verwachten dat Halbe Zijlstra zijn fractiegenoten Eric Ziengs en Helma Lodders krachtig tot de orde had geroepen. En dat nu Annie Schreijer-Pierik, europarlementariër voor het CDA, het eerste woedende telefoontje van haar politiek leider Sybrand Buma te pakken heeft.

Ook had er allang een smalende tweet van Wilders moeten zijn.

Wat hebben deze drie politci op hun geweten? Zij willen in navolging van een Duitse minister dat het Brussels intrigantendom maatregelen neemt tegen de benamingen van vleesvervangers. Het moet afgelopen zijn met de zogenaamde vegetarische slagers die hun uit graan, bonen en kruiden samengestelde producten op de markt brengen onder de naam gehakt en schnitzel. Ook al benadrukken zij met nog zoveel kracht dat voor hun producten geen dieren zijn geofferd en de milieubelasting aanzienlijk lager is dan bij de traditionele veelteelt. Het moet niet mogen. Het moet verboden worden. Het publiek dient gevrijwaard te blijven van deze misleidende reclame.

Juncker – anders weggezet als dronken lor – dient acuut op te treden. Over de hoofden van de Europese regeringen heen en ten koste van de nationale soevereiniteit. En naar analogie van andere maatregelen, die kazen treffen of bepalen waar een distilleerderij gevestigd moet zijn om haar alcoholisch product jenever te mogen noemen. Ziengs en Lodders stelden Kamervragen. Schreijer-Pierik gaf hen woensdagochtend op de sport- en nieuwszender NPO1 krachtige verbale steun.

Ziengs, Lodders en Schreyer-Pierik willen precies datgene tot stand brengen waar zij over een paar weken op verkiezingsbijeenkomsten en Twitter tegen fulmineren: overdreven regelzucht uit Brussel. En Wilders? Wilders laat de bal liggen, ook al lokt het open doel. Bij de vegetarische slager ruikt het immers naar Gutmensch. Daar wil hij niet mee geassocieerd worden. Evenmin wil rechts het invloedrijke industrieel agrarisch complex met zijn industriële vleesproductie tegen zich in het harnas jagen. Als het in de eigen kraam past, is bemoeienis van Brussel opeens goed.

Komedianten. Grappenmakers.

Lees hier de Kamervragen van de leden Ziengs en Lodders.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (20)