3.867
50

Econoom en jurist

Antonie Kerstholt (1951) is econoom en jurist. Hij heeft meer dan dertig jaar praktijkervaring als advocaat, bedrijfsjurist en management consultant.

Antonie is ook initiatiefnemer van diverse juridische websites, waaronder www.overeenkomst.nl. Daarnaast schreef hij het boek 'Ondernemen in zwaar weer' en is hij gastspreker voor diverse brancheverenigingen.

Help! Na mijn 70e jaar beslist de geriater voortaan over mijn leven!

Als toekomstige 70+ patiënt heb ik geen behoefte aan politici of overheid die voor mij hebben besloten om een geriater in de spreekkamer te plaatsen van mijn alsdan nog net zelf gekozen specialist

cc-foto: Henry Rabinowitz

De voorstellen van GroenLinks over een verbetering van de ouderenzorg van boven de 70 jaar heeft tot veel beroering en ophef geleid. Volgens die voorstellen zal een geriater meebeslissen over de medische behandelingen van 70+ burgers. Een helder voorstel van een Kamerlid met ballen, Corinne Ellemeet. Die zelf aangeeft dat politiek niet voor bange mensen is.

Helaas werd dat heldere GroenLinks voorstel in sommige media direct neergezet als ouderenhaat. En dat is het volstrekt niet volgens de partij van Ellemeet. En ik ben het daar volledig mee eens. Ouderenhaat is het niet. Wel komt het voorstel van GroenLinks juridisch neer op een verkapte vorm van dwang van wilsbekwame burgers. En dat geeft spanning met het in wet- en regelgeving geborgde zelfbeschikkingsrecht van burgers in onze democratische rechtsstaat.

Het voorstel is volgens Ellemeet enkel bedoeld om de medische behandelingen te kunnen verbeteren. Maar ook dan kan je wettelijke regels over het zelfbeschikkingsrecht van burgers niet zomaar aan de kant schuiven. Ook niet als patiënten een bepaalde leeftijdsgrens over gaan. Zoals in dit geval de leeftijd van 70 jaar!

De woede van ouderen die losbarstte over dit voorstel is naar mijn oordeel dan ook terecht en goed te begrijpen. Ondanks alle goede en oprechte bedoelingen van GroenLinks. Het voorstel is en blijft een verkapte vorm van het uitoefenen van dwang op 70+ patiënten. En derhalve een forse inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht van volwassen wilsbekwame burgers.

Als toekomstige 70+ patiënt heb ik geen behoefte aan politici of overheid die voor mij hebben besloten om een geriater in de spreekkamer te plaatsen van mijn alsdan nog net zelf gekozen specialist. Om gezamenlijk te bepalen wat voor mij het beste is. Die beslissing houd ik liever geheel in eigen hand zolang ik wilsbekwaam ben of juridisch wordt geacht.

Dat niemand zich druk gemaakt heeft over het aspect van de aantasting van het zelfbeschikkingsrecht in dit juridisch uiterst verwerpelijke voorstel verbaast mij nog het meest. Daartegen kunnen we in een rechtsstaat niet fel genoeg tekeer gaan. Niet alleen ouderen maar vooral niet-ouderen! Die zijn straks vanzelf ook aan de beurt als GroenLinks met hun opvattingen over een betere zorg vrij spel krijgt. Wie weet op welke andere terreinen het zelfbeschikkingsrecht dan nog meer zal worden aangetast van wilsbekwame burgers? Het gezegde luidt niet voor niets; als één schaap over de dam is volgen er meer…..


Laatste publicatie van Antonie Kerstholt

  • Ondernemen in zwaar weer

    99 handige tips om te overleven

    2009


Geef een reactie

Laatste reacties (50)