4.631
33

Fractievoorzitter en raadslid Amsterdam BIJ1

Jazie Veldhuyzen (1990) is duo-raadslid voor BIJ1 in Amsterdam en als activist o.a. betrokken bij Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië.

Herdenk de Februaristaking en wees waakzaam

Ik zie welke kant het huidige xenofobische politieke klimaat op kan gaan. Daarom herdenk ik vandaag de Februaristaking.

cc-foto: Eelco Rietveld. 22 februari 1941. 427 jonge joodse mannen worden door de nazi’s opgepakt en verzameld op het Jonas Daniel Meijerplein. Allen worden vermoord in de concentratiekampen Buchenwald en Mauthausen.

Vandaag herdenken we de Februaristaking, de eerst grote verzetsactie in Nederland tegen de nazi’s en de Jodenvervolging. Het waren de communisten – ofwel ‘extreemlinks’ – die hiertoe het voortouw namen. Mijn overgrootvader, wiens vrouw joods was, was ook een socialist en nam deel aan het verzet in Amsterdam. Vandaag denk ik daarom ook aan hem.

Helaas is het inmiddels zo triest gesteld in Nederland dat de discussie over de opkomst van antisemitisme zo wordt geframed dat niet extreemrechts, maar ‘extreemlinks’ het probleem is. Als persoon die volgens mijn bloedlijn joods is, maar ook als antiracistisch socialist die wordt geplaatst in de ‘extreemlinkse’ hoek, weet ik beter dan dat. De apartheidsstaat Israël, en de zionistische organisaties die zij financiert, proberen iedere vorm van kritiek op de bezetting van Palestina en mensenrechtenschendingen door Israël weg te zetten als antisemitisme.

Overigens kan ik iemand die antisemitisch is trouwens niet als écht links beschouwen. In mijn optiek ben je pas écht links als je naast kapitalisme ook alle vormen van discriminatie bestrijdt, daarbij denk ik niet alleen aan antisemitisme, moslimhaat en anti-zwart racisme, maar uiteraard ook aan homofobie, transfobie, validisme en andere vormen van onderdrukking.

Als het gaat om antisemitisme dan moeten we wat mij betreft in de eerste plaats naar extreemrechts kijken, we zagen eerder al hoe een lijsttrekker van de PVV in Rotterdam met lof sprak over David Irving, een beruchte antisemiet en Holocaustontkenner. Dat de opkomst van antisemitisme vooral in de extreemrechtse hoek plaatsvindt blijkt ook weer uit het onderzoek van De Correspondent over de ontmoeting tussen Thierry Baudet en Jean-Marie Le Pen, die meerdere malen is veroordeeld wegens antisemitische uitspraken.

Vandaag denk ik ook aan hoe we opnieuw politici zien spreken over culturen en rassen die zogenaamd superieur zijn aan anderen. Dit betreft niets minder dan dezelfde soort retoriek die de nazi’s hanteerden. Ik denk aan hoe er vandaag de dag in toenemende mate door rechtse politici, opiniemakers en wetenschappers wordt gesproken over het deporteren van moslims en vluchtelingen. Ik denk aan de woorden van Jesse LaGreca: “Replace the word “Muslim” with “Jews” and then ask yourself “Do I sound like a fucking Nazi?””

De (neo)nazistische knokploegen lopen wellicht nog niet op straat zoals in de jaren 20′ en 30′ in Duitsland, racisme in Nederland is echter wel al dusdanig genormaliseerd dat duizenden mensen genoeg zelfvertrouwen hebben om via sociale media doodsbedreigingen te uitten richting moslims, zwarte mensen, mensen van kleur en iedereen op links die zich durft uit te spreken tegen racisme. Reality check: meer dan één miljoen mensen hebben gestemd op een partij die moslims en vluchtelingen systematisch wil uitsluiten en het liefst het land uit willen deporteren.

Als gevestigd links blijft meegaan met rechtse xenofobische frames en blijft falen om de toenemende normalisering van racisme een halt toe te roepen dan is het een kwestie van tijd voordat extreemrechtse figuren verder invulling gaan geven aan de waarschuwing van Baudet voor een burgeroorlog als gevolg van ‘massa-immigratie’ en ‘de natuurlijke politieke aspiraties van moslims’. Iedereen die de onderzoeken naar de neonazistische Erkenbrand heeft gelezen, weet dat extreemrechts zich hier al op aan het voorbereiden is. Iedereen die het nieuws in de gaten houdt, weet dat moskeeën en asielzoekerscentra al vaker het doelwit zijn geweest van extreemrechtse aanslagen.

Ik ben een positief en liefdevol mens en ik wil het beste voor iedereen. Ik streef naar een vreedzame wereld waarin iedereen zichzelf en hun talenten in een veilige omgeving kan ontwikkelen. Precies om die reden ben ik waakzaam. Ik zie namelijk welke kant het huidige xenofobische politieke klimaat op kan gaan. Daarom herdenk ik vandaag de Februaristaking. Dat doe ik in solidariteit met joden, moslims, mensen van kleur, socialisten, linkse activisten en andere groepen die vandaag de dag het doelwit zijn van extreemrechtse terreur.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)