3.033
18

Cabaretier

Jan Jaap van der Wal (1979) werd in 1997 ingelijfd bij Comedytrain als jongste lid. Hij werd redactie- en panellid van Dit was het nieuws, presentator van het radioprogramma Spijkers met Koppen en debuteerde in 2000 als solo-arties met Out now! In 2007 en 2009 verzorgde hij de Oudejaarsconference. Hij is tevens artistiek leider van Comedytrain.

Heropvoeden met RTL

Balkenende en Etzioni zijn terug. Op RTL 5 vanaf 28 april.

Er is één iemand, die een vreugdedansje heeft gemaakt in de kamer, toen hij hoorde van het nieuwe televisieprogramma op RTL 5: Project P, waarin op middelbare scholen kinderen die andere kinderen pesten, gefilmd worden met een verborgen camera: Jan Peter Balkenende. Dat kan niet anders. Het heeft even geduurd, maar hij die zaait, zal oogsten en zie daar, de schandpaaltelevisie is een feit. Met hulp van Bert van Leeuwen, EO-coryfee en producent van het programma. Het gedachtengoed van Balkenendes grote voorbeeld Amitai Etzioni doet eindelijk zijn intrede in het Nederlandse (media)landschap en dan ook meteen via kinderen: beter kan niet.

Etzioni, een Amerikaanse socioloog en voorvechter van het communitarisme, dook voor het eerst echt op in de Nederlandse politiek tijdens het – hoe ironisch – grote normen en waarden-debat in 2002. 

Etzioni pleit voor een samenleving, waarin mensen elkaar corrigeren. Deze samenleving, sterk geworden door traditie, gewoontes en ingesleten patronen, heeft de overheid niet nodig om burgers op het rechte pad te houden. Je wenst zo graag bij deze samenleving te horen, dat je het wel uit je hoofd laat om raar te gaan doen. Schaamte boven straf, zeg maar.

De kleine lettertjes van het communitarisme en hele hoofdstukken uit de boeken van Etzioni laten een iets minder utopisch beeld van de samenleving zien. Je moet toch vaak een dystopie optrekken om een utopie te bereiken. Zo pleitte Etzioni ook voor – daar is ie dames en heren –  de terugkeer van de schandpaal: “Scheer jonge criminelen kaal, stuur ze in hun onderbroek naar huis en vermeld hun misdragingen met naam en toenaam op tv en in de lokale kranten in plaats van hen jarenlang te laten brommen.”

Ik denk trouwens dat Hans Spekman naast de voormalig minister-president op de bank zit als Johnny de Mol op RTL5 de schandpaal aan het optuigen is. Spekman stelde in 2008 voor om: “Marokkanen die niet willen deugen te vernederen voor de ogen van hun eigen mensen.”

Feitelijk was de PvdA bij monde van Spekman toen ook al bezig om met populistisch gebral de sfeer in de coalitie, toen met CDA en ChristenUnie, goed te houden. 

Commerciële televisie en nazorg, ik heb het nog niet meegemaakt. Het is RTL 5, dus de kans is vrij groot dat we de jongetjes die gepest worden over een paar jaar terug gaan zien in het programma : ‘Ik heb HET nog nooit gedaan.’ En de gepeste meisjes kunnen, nadat Johhny, Dennis en de cameraploeg weg zijn, meteen worden opgevangen door het team van RTL 5 ‘Modepolitie 2.0: “Ja, schat, vind je ’t gek dat je gepest wordt, je ziet er ook niet uit. Die schoenen kunnen écht niet.”

Maar laten we vooral van de oprechte intenties van RTL uitgaan… Ik neem aan dat Red Bull alle zendtijd rondom die programma al heeft opgekocht.

De kans dat dit kabinet tegen het programma gaat ageren lijkt me vrij klein. Fred Teeven zal zeggen dat als je eenmaal aan pesten begint, dat je nu eenmaal dit risico loopt. En Ivo Opstelten zal RTL 5 nooit weten te vinden, want die is niet zo goed met getallen. 

Misschien kan Mark Rutte op het Jeugdjournaal nog een keer uitleggen dat alle kinderen voor de wet gelijk zijn en dat niemand zal worden teruggestuurd, maar dat er wel hier en daar gefilmd wordt en dat dat valt onder de vrijheid van meningsuiting. 

Twee andere ideeën van Amitai Etzioni om de samenleving mooier te maken: Hiv-patiënten moeten hun besmetting alom kenbaar maken en levenslange isolatie van pedofielen in elektronisch bewaakte dorpen.

Binnenkort eens bellen Bert van Leeuwen, ik heb een leuk ideetje…

Jan Jaap speelt vanaf 28 april zijn voorstelling Dystopia


Volg Jan Jaap ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (18)