9.259
19

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het belang van vrouwenbillen

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag: waarom houden mannen van vrouwen met een zandloperfiguur

Een lang stuk op de website van Psychology Today vraagt aandacht voor de vrouwelijke vormen. Het is niet voor het eerst dat wetenschappers over heupen en middel schrijven en er is ook niets nieuws in het stuk te lezen, maar het is leuk om het weer eens op een rijtje gezet te zien.

Mannen zijn gek op het vrouwelijke zandloperlichaam, maar vrouwen zelf willen liever mager zijn en gespierd. Naar dat laatste kijken mannen echter een stuk minder graag. Hebben mannen een wat ordinaire smaak? Nee, ze hebben een gezonde smaak.

Toen ik voor het eerst de onderzoeken van een jaar of 20 geleden door Devendra Singh zag waaruit blijkt dat werkelijk overal in de wereld mannen gaan voor vrouwen met een smalle taille en brede heupen (de omvang van de taille moet 60 tot 70 procent van de heupomvang zijn) was ik er zo van onder de indruk dat ik er over wilde schrijven. Op allerlei manieren is het onderzoek namelijk gedaan, met mannen uit alle sociale klassen, met mannen van allerlei culturen, de uitkomst was altijd het zelfde: er treedt bij het zien van een zandlopervrouw een stevige dopamine uitstoot op in de het beloningscentrum van de hersenen waardoor een man zich lekker voelt. Het heeft het zelfde effect als cocaïne of winnen met gokken.

Er moeten dus evolutionaire gevolgen hebben gezeten aan het zandlopermodel als er in zo’n sterke respons in de hersenen is geïnvesteerd. De verklaring kwam al snel. Vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven hebben veel omega-3 vetzuren nodig. Dat is opgeslagen in billen en benen en wordt pas gebruikt tijdens de borstvoeding. Het is allemaal voor het kind. Dat groeit beter als het voldoende Omega-3 krijgt en het wordt ook slimmer.

Omega-3 vetzuren zijn nog al kostbaar in de natuur, want het menselijk lichaam maakt het niet zelf. Je moet het dus via het de voeding binnenkrijgen. Het zit vooral in vis. Daarom wordt ons geadviseerd om wekelijks minsten 2 tot 3 keer vis te eten. Mannen zijn geïnteresseerd in vrouwen die ze gezonde kinderen geven. Dat zijn vrouwen met een behoorlijk omega-3 reservoir en waar slaan die vrouwen dat dus op? In billen en bovenbenen. Het is fantastisch geregeld in de natuur.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (19)