1.385
94

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het CPB voedt het cynisme en de woede

Het CPB rekent niet de programma's door, maar een paar zelf aangeleverde speerpunten

Het CPB-onderzoek is waardeloos. Een andere conclusie kan niet worden getrokken uit het interview dat de directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings maandagavond toestond aan Nieuwsuur.

Hij legde uit dat zijn onderzoekers niet werkten met de partijprogramma’s, maar met de gegevens die de partijen zelf verstrekten. Zo had de PVV nadrukkelijk niet gevraagd naar het economisch effect van haar belangrijkste programmapunt: “Nederland uit de euro nu”. Elke partij, zo voegde hij er aan toe, legde een zodanige selectie voor, dat ze er wat de eigen speerpunten betreft, goed uitkwam.

Waar komt dat op neer? Elke partij –niet een uitgezonderd– verstrekt gemanipuleerd materiaal en daar mogen de cijferaars van het CPB zich dan een ongeluk over rekenen. Vervolgens komt daar een toekomstvoorspelling uit die qua betrouwbaarheid zeker op de wat langere termijn niet drastisch verschilt van wat astrologen te berde brengen.

Dezer dagen werven partijen om stemmen met leuzen en oneliners die allemaal ontleend zijn aan hun programma. Dat programma is op een congres plechtig aangenomen en vertegenwoordigt datgene waar zo’n partij voor staat. Het is de vlag die de leider met overtuiging zwaait. Die vlag is zorgvuldig voor de onderzoekers van het CPB verborgen gehouden. De 500 pagina’s commentaar van Teulings hebben er niet zoveel mee te maken. Althans die mogelijkheid is reëel.

Daar hebben kiezers niets aan. Met deze aanpak voedt het CPB alleen maar het cynisme en hopelijk ook de woede aan de basis van de samenleving.

Zoals mijn vader zaliger het zei: ze moeten hun ouwe moer gaan belazeren.

Bekijk hier het Nieuwsuur-item met CPB-directeur Coen Teulings

Meer actuele opinies over Politiek vind je hier


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (94)