1.910
31

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het dure goede gevoel van de PVV-stemmer

Wilders komt listig op voor speculanten

Deze week nog heeft het Geert Wilders behaagd een eind te maken aan de mogelijkheid om gratis een identiteitskaart aan te vragen. De Hoge Raad had bepaald dat de overheid ten onrechte een paar tientjes leges vraagt voor een document dat de burger geen enkel persoonlijk voordeel biedt. Minister Donner heeft daar wat op gevonden: een haastwet door de kamers jassen die de leges door een belasting vervangt. Wilders heeft de minister alle steun gegeven om de burger snel dit ongeplande voordeeltje uit handen te slaan.

Nog ééntje.  Alle Nederlanders krijgen de rekening gepresenteerd van de chaos die de banken en de financiële speculanten hebben veroorzaakt. Nu suggereert de voorzitter van de Europese Commissie Barroso om een kleine belasting in te voeren over de financiële transacties die met flitskapitaal tot stand komen. Dáár stelt Wilders meteen vragen over. “Deelt u onze mening dat zijn speech onacceptabel is en het daglicht niet kan verdragen nu de heer Barroso niet alleen pleit voor eurobonds en een financiële transactiebelasting, maar zelfs voorstelt om middels verdragswijziging veto-rechten van landen te schrappen?”

Let op hoe dat werkt: hij smokkelt die transactiebelasting mee in vragen over eurobonds en de autonomie van nationale regeringen. Zo worden speculanten in een moeite door uit de wind gehouden, zodat de gewone hardwerkende burger als vanouds de héle rekening krijgt gepresenteerd voor het vergoeden van een schade waaraan hij part noch deel had.

Wordt Wilders hiervoor in de peilingen afgerekend? Hij zal er wel mee weg komen . Er zijn in Nederland nu eenmaal anderhalf miljoen mensen die er niet om malen wat hun politieke leider allemaal doet en aanricht, zo lang hij maar regelmatig hun chagrijn verwoordt.

Dat de PVV enthousiast meestemde toen gehandicapten van hun persoonsgebonden budget moesten worden ontdaan, is een kleine prijs voor het kort geluk dat een mens bevangt, als hij op de site van de PVV kan lezen dat de Europese Commissie haar verstand heeft verloren. De anderhalf miljoen gaan tevreden slapen met de gedachte dat die fijne Wildersmans weer gróót gelijk had.  Wat hebben PVV-stemmers veel geld over voor een goed gevoel.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (31)