1.490
28

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het echte nieuws zit niet achter die gesloten deur

Waarom zou je het publiek in hemelsnaam vier weken radiostilte voorzetten? Laat die onderhandelaars in hun sop gaar koken en ga op onderzoek uit

cc-foto: Roel Wijnants

De partijleiders die meepraten bij de informateur hebben radiostilte afgesproken. Zij gedragen zich sindsdien net als Wilders: zwijgend doorbenen terwijl hijgerig journaille en masse microfoons en camera’s voor je neus houdt. Dinsdagavond stelde Jeroen Pauw hierover aan de parlementair verslaggever Xander van der Wulp, een belangrijke vraag: “Waarom ga je de komende weken niet met vakantie?” Je moest niettemin proberen,  vond van der Wulp, om dingetjes los te krijgen. Het was immers  een journalistieke taak om toch de vinger te krijgen achter de formatie.

Het is echter zeer de vraag of dat lukt als je voor een gesloten deur gaat posten tot een onderhandelaar naar buiten komt die dan zegt dat je rustig het communiqué van de informateur moet afwachten, om vervolgens de sokken erin te zetten.

Waarom zou je het publiek in hemelsnaam vier weken radiostilte voorzetten als je eindelijk de kans hebt om de grote nationale prioriteiten nog eens goed op een rij te zetten? Nu de Haagse haantjes zich met hun moederkloek opgesloten hebben, is de tijd aangebroken om de problemen die de burger wérkelijk heeft, in beeld te brengen. Laat ze in hun sop gaar koken. Ga ze niet opwachten maar begeleid de agenda van de onderhandelaars met onderzoeksjournalistiek. En voeg er zelf belangrijke punten aan toe , gebaseerd op feiten, cijfers en glimpen van de werkelijkheid. Maak zichtbaar welke zegeningen de afgelopen jaren over de bevolking zijn uitgestort en wat daarvan de werkelijke effecten waren. Alle, niet één enkele zoals een overschot op de begroting.

Geef de woordvoerders van belangengroeperingen die de onderhandelaars onder druk willen zetten, ruim baan maar laat daarbij wel duidelijk zien welk deelbelang zij dienen en wie het slachtoffer worden als ze hun zin zouden krijgen. Stel ons op de hoogte van de stand van het land. Neem ook de tijd om de ambtelijke stukken die de ministeries dag aan dag uitbraken, nu eens goed te bekijken. Zoek de pijnpunten, die meestal kundig in voetnoten, bijzinnen of ambtelijk jargon worden begraven.

De beroemde Amerikaanse journalist I.F. Stone kwam in zijn tijd met de ene onthulling na de andere, vooral door ambtelijke stukken goed te lezen en met elkaar te vergelijken. Verlies je tijd niet met quotetjes ontlokken aan door spindoctors begeleide politici. Verschijn pas op het Binnenhof, als op een persconferentie het succes of de mislukking van de informatie wordt bekend gemaakt.

Over een jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dan staan de politici ineens in de rij, dan word je gek gebeld door de spindoctors die anders zo afhoudend waren. Lach ze uit en verwijs ze naar de advertentieafdeling omdat je daar moet zijn als je voor jezelf reclame wilt maken. Bij wijze van spreken dan.

Toch houd ik staande dat het echte nieuws zich niet bij de politici bevindt maar achter hen. In de stukken en in het land.

 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (28)