13.300
14

Freelancer (RTV en storytelling)

Mijn naam is Yannick La Gordt Dillié (1991). Ik ben student Radio en Televisiejournalistiek en Storytelling in Zwolle, groot fan van de klassiekers uit de 80’s en sinds de zomer van 2010 smoorverliefd op de Serengeti van Afrika. Hierover heb ik het boek 'Op weg naar de Serengeti' geschreven. Ik kijk iedere seconde om me heen, word ergens door geraakt en pak dan direct de pen. Ik schrijf vanuit het hart.

Het eerlijke verhaal van AstroTV

AstroTV, vertel het hele verhaal en niet alleen dat wat de kijkers willen horen

Bertha, 54, juf van groep drie. Bertha zag het leven niet meer zitten. Ze verloor haar man drie jaar geleden aan een spannende stewardess en haar veertienjarige kinderen aan de heroïne.

Een belletje naar AstroTV voelde als een laatste kans voor Bertha. Trillend pakte ze de telefoon en draaide ze het 0909-nummer dat op de televisie voorbijkwam. Snikkend zocht ze hulp van het medium dat op dat moment aan het werk was. Vanaf de eerste seconde kwam alles eruit. Het verdriet. De wanhoop. Het onbegrip. En de vragen natuurlijk, want Bertha zocht naar antwoorden; zelf kon ze die niet meer vinden. Het medium vertelde Bertha dat haar iets moois stond te wachten. Na het telefoongesprek voelde het voor Bertha als een opluchting, maar daar bleef het ook bij. Ze geloofde er niet echt in. In haar leven heeft ze immers nooit echt geluk gehad.
Maar wat denk je? Een week later nam haar leven plotseling een totaal andere wending. Bertha ontmoette een leuke piloot – ook al was dit na het gluiperige stewardessenavontuurtje van haar ex-man natuurlijk even wennen. Bert, 56, sportief, humor, en speelde net als Bertha graag Ganzenborden. Samen adopteerden ze een jongetje met prachtige, donkere ogen. Jeffrey uit Nigeria, 16, vrolijk, sportief, en een echt moederskindje. Bertha voelde zich gelukkig, intens gelukkig. Eindelijk weer. Ze genoot ineens van de kleine dingen in het leven. Mensen in haar omgeving zagen Bertha na een ellenlange, loodzware periode eindelijk weer eens stralen. Volop stralen. Oh man, wat voelde ze zich fantastisch, alsof ze de hele wereld aankon. Bertha kon nauwelijks nog bevatten dat het medium gelijk had gekregen. Haar leven was fortuinlijker dan ooit tevoren.

Twee maanden later overleed Bertha aan een ongeneeslijke hersentumor. Het medium had uiteraard ook dít zien aankomen, maar ja, dat zou de kijkers hebben weggejaagd.
Het punt dat ik hiermee wil maken is niet dat AstroTV lukraak wat kaarten pikt en een commercieel onzinverhaal ophangt. In mijn ogen is dat overduidelijk, maar ik heb er helemaal niets op tegen dat een aantal mensen hier wél in gelooft en hier misschien zelfs ook kracht uit put. 

Mijn punt is dat AstroTV niet het hele verhaal vertelt. Het vertelt alleen het verhaal dat de bellers én de kijkers willen horen. Nou denken jullie waarschijnlijk: hij gelooft er toch niet in? Waarom zegt hij dan dat ze bepaalde dingen achterhouden, die ze zogenaamd wel weten? En waar maakt hij zich dan druk om?
Dat is simpelweg omdat ik eerlijkheid wil zien tegenover mensen die vaak enorm depressief of verdrietig zijn en om hulp vragen. Stel nou dat AstroTV zelf – en dat lijkt er soms wel op – wél in haar speciale krachten gelooft, dan moet ieder medium ook eerlijk zijn tegenover de bellers en kijkers: óf je zegt tegen de beller dat je een onzinverhaal ophangt, óf je vertelt hem eerlijk dat hij volgens jouw kaarten over drie maanden op de A4 door een opgevoerde ijskar wordt geschept.

CC foto: Rede Globo

Geef een reactie

Laatste reacties (14)