2.263
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het geheim van een goed huwelijk: mannen die stofzuigen

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over huwelijks geluk en het huishouden

Je bent net getrouwd en je wilt weten hoe lang je gelukkig blijft. Natuurlijk, in eerste instantie ben je ervan overtuigd dat het altijd een feestje blijft, maar wat als de wittebroodsweken voorbij zijn? Wie doet dan de afwas en wie zet de vuilniszak buiten? Onderzoekers van de University of Illinois deden onderzoek naar de overlevingskansen van een jong huwelijk en ze ontdekten dat de relaties waarin de huishoudelijke taken eerlijk verdeeld worden de grootste kans hebben te overleven. Het artikel verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Sex Roles.

Voor het onderzoek werd gekeken naar 220 pas getrouwde stellen. Het begon ermee de verwachtingen van beide partners vast te stellen en vervolgens werd gekeken hoe het met het latere geluk gesteld was. Bij de stellen waar vanaf het begin beide partners op dezelfde manier keken naar de verdeling van de lasten bleef het geluk langer. Vooral voor de vrouwen die vonden dat je allebei bijdraagt aan wat er gedaan moet worden was dat belangrijk. Als de vrouw wat traditioneler in haar verwachtingen was – en ervan uitging dat zij de enige is die de luiers moet verschonen en de gebruiksaanwijzing van de stofzuiger begrijpen – maakte het allemaal weinig uit.

Gunst
Het gaat dus allemaal om de man. Begrijpt hij wat er van hem verwacht wordt? Voor mannen maakte het weinig verschil allemaal. Die zien vaak helemaal niet dat hun vrouw iets anders van ze verwacht. Ja, zo gaat dat bij mannen. Wat ook mogelijk was, was dat ze het niet meer dan normaal vonden dat de vrouw het huishouden deed en ze beschouwden het als een gunst hunnerzijds als zij eens in de week de vuilniszak buiten zetten. Maar dan moest ze vooral niet klagen als hij het eens een keer vergeten had.

Vermoedelijk moet je als de adrenaline, de dopamine en de oxytocine nog in het lichaam rondkolken toch het gesprek eens op die huishoudelijke taken brengen. Een contractje maken voor je verder gaat, want als je echt al die hormonen de kans geeft en hopeloos verliefd geworden bent, niet meer terug kunt, wat moet je dan over vijf jaar als je de was doet en zijn sokken haat, ze kapot zou willen knippen?

Maatje
Voor wat het waard is: ik ben dit jaar 43 jaar getrouwd, maar ben nooit vies geweest van de afwas, van koken en babyluiers. Op die manier word je niet alleen elkaars minnaars maar ook elkaars maatje.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)