906
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het goede huwelijk

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Arm of rijk, huwelijksperikelen hebben we allemaal

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Maakt het huwelijk mensen gelukkig? Als het goed gaat wel, maar helaas gaat het maar al te vaak mis.

Komt dat omdat het instituut huwelijk voor veel mensen niet meer belangrijk is? Onderzoek laat zien dat het misschien vooral een kwestie is van de invloed die de stress van het moderne leven op het huwelijk heeft.

Met name geldproblemen ondermijnen het huwelijk zeggen onderzoekers van de universiteit van Califormia in de VS. Het is echter niet zo dat mensen met een lagere sociaaleconomische status minder waarde hechten aan het huwelijk. Dat blijkt bij arme en rijke mensen ongeveer het zelfde te zijn.

Ook gebruik van alcohol en drugs blijkt een belangrijke factor te zijn voor het al of niet gaan trouwen of het sneller scheiden. In de VS was de ‘ondergang’ van het huwelijk onder de armste bevolking duidelijk al opgevallen en de overheid (onder Bush) besloot een miljard dollar te besteden aan het versterken van het idee van het huwelijk. Naar aanleiding van dit onderzoek zou je eerder geneigd zijn om dat geld te gebruiken voor bevorderen van de werkgelegenheid.

Ivan Wolffers’ gezonde weetje van donderdag: Hoe meer mensen er zijn, hoe onzelfzuchtiger we worden


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)