12.402
91

Journalist

Het heerlijke multicultidutje van Abdelkader Benali

Niet Hans Teeuwen is in de jaren '90 blijven steken, Abdelkader Benali is dat

Schrijver Abdelkader Benali is verbijsterd over Hans Teeuwens optreden bij Zomergasten. Blijkbaar mogen bij de publieke omroepen nog steeds uitsluitend juichverhalen over islam en multiculturaliteit worden getoond.

Pat Condell op de publieke omroep, het moet een hard ontwaken zijn geweest voor dat deel van de Grachtengordel dat sinds de moord op Theo van Gogh weer in zijn multiculturele schoonheidsslaap was gedommeld (of die zelfs door die moord nooit is wakker geworden). 

Schrijver Abdelkader Benali maakte al tijdens de uitzending geen geheim van zijn afkeuring. “Teeuwen wakkert moslimhaat aan,” tweette hij en beklaagde zich over zijn “neerbuigende toon tegenover allochtonen” (hoe neerbuigend is het te veronderstellen dat alle allochtonen moslim zijn, Abdelkader?)

Maar het felst was Benali’s aanval op de hoofdpersonen van de twee door Teeuwen gekozen, religiekritische fragmenten: de fantastisch welbespraakte en uiterst beschaafde Christopher Hitchens doet hij – uiteraard zonder enige onderbouwing – af als “moslimhater” en dat islamcriticus Pat Condell eigenlijk erger is dan Hitler, kunt u lezen op Benali’s stuk op deze site.

Met Hitchens meedogenloze en briljante ontmaskering van Moeder Theresa had Abdelkader geen probleem , maar we kennen het eenzijdig verontwaardigde riedeltje inmiddels: bekritiseer de islam en je bent moslimhater, doe je dat wat feller dan de meesten, ben je een nazi. Gaap. Is het vreemd dat ik van een schrijver van het niveau van Benali een wat originelere reactie had verwacht dan dit Pavloviaanse geblaf?

En het allerbontst maakt Benali het wanneer hij Teeuwen verwijt “ergens in de periode tussen 9/11 en de moord op Theo van Gogh te zijn blijven hangen”. Alsof het islamdebat in Nederland beëindigd is met de brief die Mohammed Bouyeri op de borst van de filmmaker heeft gespietst. Alsof de positie van vrouwen, homo’s en afvalligen binnen de islam er sinds 2 november 2004, 11 september 2001 of voor mijn part 8 juni 632 ook maar iets op vooruit is gegaan. Alsof het antisemitisme niet welig tiert onder jonge Nedermoslims. Alsof er geen Nederjihadisten in Syrië vechten, sneuvelen en oorlogsmisdaden begaan. Alsof journalisten, politici en kunstenaars zichzelf niet censureren uit angst voor gewelddadige (re)acties uit fundamentalistische hoek. Zelfs de niet bepaald bang uitgevallen Teeuwen gaf toe dit nog te doen.

Nee, Abdelkader, niet  Hans Teeuwen is in de jaren ’90 blijven steken, jij bent dat. Je leeft nog in een wereld waar voor de felheid van Condell, de argumenten van Hitchens en het rauwe gelijk van Teeuwen  geen ruimte is. In ieder geval niet bij de publieke omroep. Die is volgens jouw deel van de grachtengordel immers gereserveerd voor kritiekloze niemendalletjes als het ramadanjournaal. Misschien kunnen we dat verlengen naar een uurtje of twee en naar de zondagavond verplaatsen. Dan worden we tenminste niet meer gestoord tijdens ons heerlijke multicultidutje.

Volg Bart Schut ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (91)