Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Het heerst!'

  •  
03-01-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: griepseizoen is weer aangebroken, wat te doen?
Ik ben vreselijk verkouden en merk op dat heel wat andere mensen er ook last van hebben. “Het heerst”, hoor ik overal troostend zeggen. Het is vervelend, hinderlijk en irritant, maar met een beetje geduld komen we er wel doorheen. Onderzoekers vroegen zich af waarom mensen niet voortdurend, maar slechts twee tot drie keer per jaar verkouden worden. Dat wisten we nog niet.
Na het onderzoek begrijpen we er meer van, maar zoals bij vrijwel alle onderzoek hebben we nu een hoop andere vragen. Om te beginnen is er een verkoudheidsvirus (bijvoorbeeld het rhinovirus) voor nodig. Dat loop je op door contact met anderen. Dat gebeurt bij een theatervoorstelling waar iemand zit te niezen, op je werk, op school of in de metro. Overal vliegen de virussen door de lucht en ze kunnen bij jou landen.
Het is een luchtweginfectie. Een hoester komt zo’n 1,80 meter ver, een niezer haalt wel drie meter. Het virus vliegt je luchtweg in. Of het land ergens en krijg je het via je handen. Het zit bijvoorbeeld aan handen van die hoestende en proestende mensen. “Geen kus, want ik ben verkouden” en dan wel een hand geven. Tja, wat moet je met zulke mensen?
Verder moet je zelf in een situatie zitten waarin dat virus je ook daadwerkelijk een verkoudheid kan bezorgen. Het rhinovirus (het meest voorkomende verkoudheidsvirus) zit in een kapsel en het zal uit het kapsel moeten komen om zich te kunnen vermenigvuldigen. Het virus bestaat uit een lang RNA molecuul dat netjes opgevouwen ligt en het moet zich ontvouwen om zich te vermenigvuldigen. Dat gebeurt uitsluitend als het virus zijn kapsel kan verlaten en dat is weer afhankelijk van de gastcel in je luchtwegen. In die gastcel zitten poriën en daar moeten die virussen aansluiting mee vinden om te voorkomen dat het lange molecuul in de knoop raakt.
Leuk dat we dat weten en dat de omstandigheden maar twee of drie keer per jaar geschikt daarvoor zijn, maar wat moet je ermee? Zoveel onderzoek en eigenlijk zijn we geen stap dichter bij de oplossing voor verkoudheden. We moeten dus gewoon zorgen dat we het voorkomen op de manier die we al kennen. Verkouden? Je bent geen held als je toch naar je werk gaat, maar wel als je thuis blijft. Hoesten of niezen? “Hand voor je mond”, heeft je moeder misschien altijd gezegd? Nou doe dat nu juist niet. Doe het in de plooi van je arm bij de ellenboog. Dan draag je het virus tenminste niet over als je iemands hand schudt. Was ook regelmatig je handen.
En word je toch verkouden? Dan helpt er niets behalve misschien een 18de eeuws gezegde: “Bent u verkouden. Koop een zakje hagelslag, neem elke dag vijftien korrels en als het zakje leeg is bent u genezen.”
Dit bericht bevat geen virus en uw computer zal er geen verkoudheid door oplopen.
 
 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht
 
 
 
 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.