515
20

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het jagen op twitteraars dient de veiligheid niet

De Javanen wisten het al: de kerels van wie je het nooit zou verwachten, die maken de amok

Het voorarrest van een of ander zeventienjarig jongetje is verlengd nadat hij was gearresteerd vanwege een tweet waarin hij een bloedbad aankondigde. Volgens de Volkskrant werd in het Katwijkse raadhuis een 49-jarige meneer gearresteerd omdat hij – naar hij uitriep – zich kon voorstellen er mensen met een mitrailleur langs kwamen.

Politie en Openbaar Ministerie hebben aangekondigd dat zij nu actief naar zulke dreigementen op zoek zijn, want wie zieke grappen maakt gaat niet langer vrijuit. Die wordt kei- en keihard aangepakt.

Nu had Tristan van der Vlis zijn daad juist niet op twitter of de sociale media aangekondigd. Integendeel, hij zweeg over de duistere gedachten in zijn hoofd en hij paste op geen enkele manier in een risicogroep. Zijn vader is een gerenommeerd kunstenaar die ook nog les geeft op de Driestar, een middelbare school voor SGP-gezinden in Gouda. Zijn oom is een generaal b.d, zijn oma genoot enige bekendheid als schrijfster van thrillers. Kortom: Tristan was afkomstig uit een keurig milieu. Aan zijn geestelijke horizon prijkte al-Qaeda noch hakenkruis. Het was een beetje een jongen van twaalf ambachten en dertien ongelukken maar dat komt – inderdaad – in de beste kringen voor.

Wat Tristan deed, noemen ze op Java al sinds de vroegste tijden amok: iemand kan in zo’n toestand van razernij raken dat hij met zijn kris de straat op rent om daar wie hij te pakken krijgt, een dodelijke steek toe te brengen. Tot hij zelf wordt omgelegd. Die dingen gebeuren en je kunt ze niet voorkomen… Tristans opname in een psychiatrisch ziekenhuis van een dag of zes blijkt achteraf een aanwijzing dat er iets met hem mis was. Aan de andere kant: wat zegt zo’n kort verblijf werkelijk over iemands persoonlijkheid? De Javanen wisten het al: de kerels van wie je het nooit zou verwachten, die maken de amok.

In dit licht dient het geen enkel doel om tieners met een neiging tot dom tweeten weken twee lang in voorarrest te houden. Of om een mijnheer die zich op plastische wijze opwindt over zijn wedervaren ten stadhuize (“Vind je het gek als er straks een met een mitrailleur langs komt? Ik niet! “) in het schuurtje te zetten. Daarmee is de veiligheid op geen enkele wijze gediend. Het is een vorm van overacting die alleen maar is bedoeld om de burgerij tegelijkertijd te disciplineren én een vals gevoel van zekerheid te geven. Zo van: de overheid is alert en zal de volgende Tristan tijdig stoppen.

Dit nu is nadrukkelijk niet het geval want amok is onvoorspelbaar. Dat je smakeloze tweetjongetjes een tik op de vingers geeft, a la bonheur maar met dit overdreven stellen van voorbeelden, tonen Openbaar Ministerie en politie alleen maar hoe vatbaar ze zijn voor hysterie. Laat de prinsemarij er  voor zorgen dat al die informatiesystemen van ze eindelijk eens wérken en op elkaar aansluiten. Dat is een échte bijdrage aan de veiligheid.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (20)