353
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het onoverbrugbare verschil van politieke voorkeur

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: We zijn wel in staat om over sekseverschillen of nationale verschillen heen te stappen, maar politieke verschillen blijken een stuk moeilijker

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoek dat in het maartnummer van het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science te vinden is laat zien dat empathie – de vaardigheid om met andere mensen mee te voelen – verdwijnt als die andere mensen niet jouw politieke overtuiging delen.

We zijn wel in staat om over sekseverschillen of nationale verschillen heen te stappen, maar politieke verschillen blijken een stuk moeilijker te zijn.

Uit het (Amerikaanse) onderzoek blijkt dat mensen minder bezwaar hebben tegen marteling, als het gebruikt wordt bij mensen met een radicaal andere politieke mening. En een beetje meeleven met iemand die dakloos is geworden lukt niet meer. Zelfs als mensen pijn delen blijft een gevoel van verbondenheid weg als de ander verschilt in zijn mening over hoe de wereld in elkaar zit en hoe problemen het beste opgelost kunnen worden.

Politiek lijkt mensen te scheiden in plaats van te verbinden. Waar moet het heen met de democratie als onze media industrie zich volledig inzet om de verschillen te benadrukken en groter te maken? Om een goed voorbeeld te geven zou nu graag iets aardigs willen schrijven over een politieke stroming die ik verafschuw, maar het lukt me gewoon niet.

Volg Ivan Wolffers op Twitter

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)