5.413
18

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het recht op blote borsten

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag: de (gezondheids)voordelen van naakt lopen 

Op de website van de Atlantic (een van de beste online tijdschriften die ik ken) is een artikel te vinden over de strijd van vrouwen die het recht opeisen om net als mannen met blote borst in het openbaar te verschijnen.

Het gaat ze niet om die borsten neem ik aan, maar om de ongelijkheid. Er zijn in de Verenigde Staten maar drie staten waar het absoluut verboden is (Indiana, Utah en Tennessee) en in de andere staten is er eigenlijk alleen maar onduidelijkheid. Phoenix Feeley van Go Topless werd in New York vrijgesproken van overtreding van de wet toen ze in de stad met blote borsten paradeerde, maar in augustus van dit jaar in New Jersey 16 dagen de gevangenis in omdat ze naakt had liggen zonnebaden bij een meertje.

Dat gebeurt echter allemaal in Amerika, waar men wat preutser is dan in Europa. In Nederland is publieke naaktheid in principe toegestaan, maar omdat het vaak om een provocatie gaat wordt soms opgetreden. De streaker die een voetbalwedstrijd verstoort wordt aangehouden wegens verstoring van de openbare orde en niet omdat hij naakt rond rent. Wij mogen naakt op televisie, we mogen bloot protesteren en we kunnen bloot in reclames op grote billboards tonen.

Wat mij echter boeide is de vraag of naaktheid ook gezond is. Naturisten gaan daar voetstoots van uit. De mens in zijn natuurlijke staat, kan er iets gezonder zijn? Het valt in een totaalbeeld van natuurlijke (=gezonde) voeding en een natuurlijke (=een niet vervuilde) wereld. En naaktheid hoort ook bij het idee van de onschuld omdat mensen zich niet voor hun lichaam hoeven schamen. Alsof dat lichaam door onze cultuur niet stevig is geseksualiseerd.

Zijn gezondheidsclaims rond naakt leven/lopen ooit onderzocht? Zijn er misschien onderzoeken die een onverwacht voordeel van nudisme blootleggen? Ik heb serieus in de wetenschappelijke databank rondgekeken en gezocht in Pubmed onder ‘nudisme health’. Nee, niets waar ik iets mee kon. Ik moet mijn lezers teleurstellen. Wij schamen ons toch blijkbaar zo voor onze naaktheid dat we er geen onderzoek naar willen doen. Ik moet het zelf maar een beetje invullen, zoals onderzoekers ook doen als ze iets onderzocht hebben, maar er komen eigenlijk geen duidelijke resultaten uit.

Dus: voor naturisten is naakt zijn erg gezond, want ze geloven daarin. Voor mensen die naaktheid gebruiken voor een ander doel (protesteren tegen bont, aanprijzen van een product) is het gezond omdat ze er iets mee bereiken. Voor Phoenis Feeley en andere vrouwen van Go Topless is het daarom gezond, want ze willen aantonen dat er verschil gemaakt wordt tussen mannen en vrouwen, en met elke actie krijgen ze meer aandacht. In je blote rikkert rondlopen op een zonnige dag is gezond omdat je lichaam daardoor veel vitamine D aanmaakt, maar voor mensen die hun factor30 vergeten zijn is het ongezond, want wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Evolutie en de overspeligheid van vrouwtjes

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (18)