1.241
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het Valse hoop syndroom

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de zin en onzin van goede voornemens

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Goed, dan word je wakker en besef je dat het 2013 is. Tijd voor goede voornemens. Kom op je gaat je leven gewoon veranderen, alles beter doen. Meer bewegen, gezonder eten en vijf kilo afvallen. Onderzoekers toonden aan dat er eind december en begin januari een enorme piek in zoekgedrag op het web is op woorden als dieet, afvallen, Atkins, Weight Watchers etc. Daarna daalt het weer snel en het blijft dalen in de rest van het jaar.

Ik kan elk jaar zo ongeveer het zelfde stukje schrijven: na vier dagen is 60 procent van de mensen hun goede voornemens al weer vergeten en is het leven weer als voorheen. Na een half jaar houdt nog geen 5 procent van de mensen die zo hoopvol aan hun nieuwe leven begonnen zich nog aan de nieuwe leefstijl. Het heeft zelfs een naam (wat niet?) en psychologen spreken over het Valse Hoop Syndroom. Dit omdat de jaarlijkse cyclus schadelijk is voor het welzijn van menigeen en aan het zelfvertrouwen knaagt. Voor wie twijfelt, ook dat is onderzocht.

Omdat ik een beetje moe word om elk jaar het zelfde te schrijven en het mijn eer te na vind om gewoon het zelfde verhaal uit mijn computer te laten komen heb ik er een boek over geschreven, dat morgen in de winkel ligt. Menselijk gedrag is namelijk zo´n boeiend onderwerp. Hoe we allemaal intussen weten wat gezond is, maar het niet doen omdat de kaarten nu eenmaal ongelukkig geschud zijn. Wij leven in het lichaam van een holbewoner die automatisch energierijk voedsel (vet en zoet) eet als het er is om de schaarste te overleven en die zo efficiënt mogelijk omgaat met energie omdat het kostbaar is. Na de zwemmende dieren kwamen de kruipende dieren, daarna de vierpotigen, vervolgens verschenen er tweebeners, maar we zijn nu aangekomen bij de zittende dieren.

Op 1 januari zijn onze voornemens misschien veranderd, maar de aanleg van de holbewoner niet en ook de wereld waarin we met die aanleg moeten leven. Mensen zijn soms arrogant en geloven dat ze uitsluitend omdat ze iets willen veranderingen te weeg kunnen brengen. Die mensen wens ik een succesvol 2013. Alle andere mensen wens ik toe dat we samen de omstandigheden waarin we leven vanzelfsprekend gezonder kunnen maken zodat het makkelijker wordt wat je je voorneemt ook echt te doen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Waarom vrouwen in recordtijd dronken worden

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)