Laatste update 13:37
4.441
102

SP-Tweede Kamerlid

Sadet Karabulut (1975) is Tweede Kamerlid voor de SP sinds 2006. Zij is woordvoerder armoedebeleid, integratie en emancipatie. Karabulut is bestuurskundige, voorheen was zij coördinator drugsbeleid in Amsterdam Zuidoost en beleidsmedewerker voortgezet speciaal onderwijs. Ook is ze oud-bestuurslid van de Turkse zelforganisatie DIDF.

Het vredesplan van Kushner is een lege belofte

'Kunnen Palestijnen genoegen nemen met een plan dat het onrecht verdreven te zijn van hun land en verlies van hun huizen buiten beschouwing laat?'

Cc-foto: Israel Ministry of Foreign Affairs

Is de inmiddels al meer dan vijftig jaar durende bezetting van Palestina door Israël af te kopen? Die vraag roept het economisch vredesplan ‘Peace to Prosperity’ van Kushner op. In dit vredesplan stelt Kushner, de schoonzoon van Trump, voor de komende tien jaar 50 miljard te investeren in de Westelijke Jordaanoever en Gaza. De conferentie hierover werd eind juni gehouden in Bahrein met de VS en Golfstaten. Zonder aanwezigheid van Israëliërs en Palestijnen. Zonder het Arabisch Vredesinitiatief dat door de internationale gemeenschap als belangrijk kader voor vrede wordt gezien.

Bezetting
Met geen woord wordt gerept over de noodzakelijke politieke oplossing voor vrede. Namelijk een einde aan de bezetting en gedeeltelijke annexatie van de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Dat deel van ‘het vredesplan’ zou later pas volgen, na de Israëlische verkiezingen in september. Ook blijft onduidelijk hoe dit plan gefinancierd zou moeten worden. Meer dan de helft van het geld zou in de Palestijnse gebieden moeten worden geïnvesteerd. Voor werk en tegen armoede.

Klinkt mooi allemaal maar kan dit door de bezetting van Palestina als economisch probleem te benaderen? Hoe kan je de bezetting van Palestina ongedaan maken met 50 miljard dollar? Hoe kan de Palestijnse economie überhaupt draaien onder bezetting, met annexatie van land en een apartheidsmuur dwars door de Palestijnse gebieden? Kunnen Palestijnen genoegen nemen met een plan dat het onrecht verdreven te zijn van hun land en verlies van hun huizen buiten beschouwing laat? Is dat rechtvaardig? Het antwoord op al deze vragen is ontkennend. Ontwikkeling en welvaart voor Palestijnen kan niet bereikt worden zonder een einde te maken aan de bezetting en apartheid.

Trump
Het vredesplan is daarmee gestorven nog voordat het is geboren. Net zo dood als de vredespolitiek voor het Midden-Oosten van president Trump. Die de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jerusalem verplaatste. De door Israël illegaal bezette Golanhoogte erkende en een miljarden korting uitvoerde op UNWRA budgetten. Geld waarmee Palestijnse vluchtelingen onderwijs en gezondheidszorg krijgen. Trump heeft warme banden met Netanyahu. De man die verantwoordelijk is voor de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever, criminalisering van vredesactivisten en mensenrechtenorganisaties.

Het plan Kushner spant het paard achter de wagen. De enige oplossing voor vrede voor Palestijnen en Israëliërs is een einde aan de bezetting en naleving van het internationaal recht. Palestijnen strijden al 70 jaar voor zelfbeschikkingsrecht, het recht van terugkeer en een levensvatbare Palestijnse staat. Behalve een loze belofte van 50 miljard dollar, verandert dit plan daar niets aan.

Geef een reactie

Laatste reacties (102)