Wie weigert kiest er zelf voor buitengesloten te worden, terwijl een hoop mensen door armoede of invaliditeit noodgedwongen niet mee kunnen doen aan de samenleving. Woorden als discriminatie en uitsluiten zijn nogal groot en overdreven voor relatief klein leed.
De verhalen over vermeende discriminatie door de CoronaCheck gaan maar door. Mensen voelen zich buitengesloten omdat ze geen zin hebben zich te laten vaccineren of testen en zien daar het grootst mogelijke onrecht in. Dat onrecht zie ik niet. Ik vind het bewijs soms wel onhandig. Zo gingen mijn lief en ik zondag vrij spontaan naar een restaurant en had Vlinder even spontaan bedacht dat ze haar telefoon wel thuis kon laten. Een normale gedachte onder normale omstandigheden, maar nu had ze met haar telefoon ook het toegangsbewijs voor het restaurant niet meegenomen. Gelukkig was het lekker weer en mochten we zonder geel paspoort of app op het terras zitten. Hierdoor zaten we wel buiten, maar werden we toch niet uitgesloten.
Het probleem was dus opgelost en anders hadden we gewoon pech. Met die pech waren we geen slachtoffer van discriminatie geweest. We konden simpelweg niet aan een toegangseis voldoen. Dat is geen discriminatie en ook geen onrechtvaardigheid. Door het niet meenemen van de app creëerden we onze eigen afwijzing, zoals je jezelf ook de toegang tot een theater kan ontzeggen als je de kaartjes thuis laat. Zo simpel is dat. Laatst sprak ik iemand die zei dat hij al jaren gediscrimineerd wordt als dit gezeik met de CoronaCheck wel discriminatie zou zijn. “Ik heb geen geld om koffie, bier of een maaltijd te nuttigen in een café of restaurant,” zei hij. “Word ik daardoor gediscrimineerd? Is mijn armoede uitsluiting? En wie neemt het dan voor mij op? Wie verleent mij toegang tot de horeca? Gaat er nu ook iemand voor mij demonstreren op de stoep van een café?”
De man voelde zich geen slachtoffer en vond alle demonstranten maar aanstellers. Toch had hij een punt. Mensen worden uitgesloten als ze geen geld hebben. Ooit begeleidde ik een dakloze man die door een scheiding, een faillissement en wat andere ongelukkige omstandigheden een flinke val had gemaakt op de maatschappelijke ladder. Hij was een fervent golfer, lid van de Rotary en een veel geziene gast in de horeca, maar nu hij alles kwijt was durfde hij zijn oude vrienden niet meer op te zoeken. “Soms nodigt iemand mij uit voor een kop koffie in de stad, maar ik ga niet. Ik kan niet eens een rondje koffie teruggeven. Laat staan dat ik een rondje golfen kan betalen. Ik kan me niet meer op de golfbaan laten zien en de Rotary is ook mijn wereld niet meer. Ik heb letterlijk niets meer in te brengen.”
Ik had vaak met deze man te doen. Het pootje van zijn dure leesbril ging kapot en werd geplakt met een pleister, zijn wollen winterjas van Hugo Boss werd vaal, zijn overhemden van Gant sleten en al het luxe en dure werd langzaam vervangen door tweedehands kleding van de kledingbank. Soms gaf ik hem geld voor een Groene Amsterdammer of een Vrij Nederland of leende ik hem een boek uit mijn boekenkast, omdat hij anders helemaal verstoken was van wat hij eerder altijd mooi en inspirerend vond. Natuurlijk kon hij naar de bibliotheek, maar lezen in een eigen bubbel vond hij fijn. Door gebrek aan geld was hij dat fijne leven kwijt.
Ik denk de laatste tijd veel aan deze man. En ook aan een oude vriendin die al jaren in een rolstoel zit en vaak een café niet inkwam omdat ze daar onhandige drempels, trappetjes of ontoegankelijke toiletten hadden. Dan zwijg ik nog over de concerten waar we samen met een groepje vrienden heen wilden en waar zij dan een aparte plek kreeg met misschien iets beter zicht, maar met minder gezelligheid omdat de rest van de groep elders moest staan. Ik vond dat zo oneerlijk dat ik daar de toenmalige staatssecretaris nog eens een brief over heb gestuurd. Zonder succes natuurlijk, want de toegankelijkheid van uitgaansgelegenheden is niet zomaar verbeterd en invaliden staan tot die tijd letterlijk aan de zijlijn. Dat is volgens mij pas uitsluiting en wel op basis van iets waar je zelf niets aan kan doen.
Voor de vriendin en de dakloze man was het leven anders door iets waar ze zelf geen invloed op hadden. Ze hadden vette pech door invaliditeit en armoede en konden daardoor vaak niet aan dingen meedoen. Het leven van mensen die zich weigeren te vaccineren of testen is (tijdelijk) anders omdat ze actief bepaalde keuzes maken. Ze negeren bewust een regel en doen nu moeilijk over de consequenties daarvan. Dat blijf ik vreemd vinden en dat is los van de vraag of de regel die ze negeren nodig of terecht is. Dat is een andere discussie. Ik kan wel janken of hele epistels schrijven omdat ik met mijn hockeystick de tennisbaan niet op mag, maar beter kan ik dan de tennisbond overtuigen van het idee dat een hockeystick passend materiaal is in de tennissport. Als dat lukt veranderen de regels en wordt de tennisbaan mogelijk ook toegankelijk voor hockeyers. Tot die tijd heeft het geen zin me gediscrimineerd te voelen door de spelregels. Ik moet dan gewoon een andere sport kiezen. Het idee even iets anders te moeten doen lijkt echter niet te passen in een samenleving waar alles op maat gemaakt lijkt te moeten worden. We doen net alsof de hele wereld een keuzemenu is. Of een app waarbij je weg kunt swipen wat je niet bevalt. Zover zijn we echter nog niet en hopelijk komen we daar nooit.
Het is al met al nogal vermoeiend allemaal. Overal dat slachtofferschap zonder dat er daadwerkelijk sprake is van leed. En al die stomme vergelijkingen. Zoals de vergelijking van een dikke man die iedere dag friet eet en op de bank ligt en gezond zou zijn omdat hij gevaccineerd is en de slanke man die op zijn voeding let, drie keer per week sport en ongezond zou zijn omdat hij niet gevaccineerd is. Ik krijg kortsluiting van dat soort vergelijkingen. De omvang van een lichaam en vraatzucht zijn niet besmettelijk en de tegenstelling ‘gezond – ongezond’ wordt door geen enkele arts gebruikt. Een gevaccineerde met kanker, aids of een andere ziekte is immers ook niet gezond en dat weten de meeste mensen best. Het hele voorbeeld is dus door de critici bedacht en raakt de werkelijkheid niet. Het is pure demagogie. Zo slaat de overal opduikende uitspraak dat het veelzeggend is dat een overheid meer investeert in handhaving dan in zorgpersoneel, ook nergens op. Het voorkomen van besmettingen is immers beter dan genezen op een intensive care. Of misschien vinden deze mensen ook dat het geld dat nu naar verkeerscontroles gaat, beter naar ambulancepersoneel kan gaan. Beter gevouwen om een lantaarnpaal, dan geremd vanwege een flitspaal. Zoiets moet het zijn, maar ik weet ik natuurlijk niet zeker wat er in het brein van deze mensen omgaat.
Ik weet zoveel niet zeker, maar ik weet wel dat ik veel van wat anderen menen te weten en uitbraken tamelijk bizar vind. Zo hoorde ik zondag staatssecretaris van klimaat en energie, VVD-er Dilan Yesilgöz, bij het programma WNL zeggen dat ze hoopt dat de politiek zich niet gaat bezighouden met ideologische of filosofische bespiegelingen als het om klimaat gaat. Nu weet ik dat de VVD nogal pragmatisch is en wars is van een langetermijnvisie, maar ik hoop toch wel dat deze secretaris nu en dan wat nadenkt en wat ideeën opdoet en deelt voordat ze beleid gaat maken op zo’n belangrijk terrein. Dat nadenken, visualiseren en van gedachten wisselen zou je zomaar filosoferen en bespiegelen kunnen noemen. Maar ook dat kan ik natuurlijk helemaal verkeerd zien. Ik ben hoe dan ook benieuwd wat zij in de wereld gaat zetten en welke geluksvogels nog meer met discriminatie en uitsluiting op de proppen gaan komen. Als je goed zoekt vind je immers overal uitsluiting. Wat dat betreft is er nog een (inclusieve) wereld te winnen.
Dit is precies wat er naar mijn mening mis gaat in het discriminatiedebat. Een individu denkt vanaf comfortabele afstand te kunnen bepalen wat wel en wat geen discriminatie is voor een ander persoon of groep mensen. En heeft hier dan ook nog eens een mening of oordeel over. Ik snap je punt, maar ik vind het inhoudelijk slecht beargumenteerd. Je slaat een maatschappelijk probleem wel heel erg plat over de rug van mensen die onder de armoedegrens leven, invaliden en anderen groepen die gediscrimineerd worden. Dit vind ik mensen die zich gedicrimineerd voelen geen recht doen.
Zeg, je zit hier op een links platform te schrijven. Linkse mensen gunnen die arme man ook meer geld zodat hij op het terras kan zitten.
Denk nu nog eens heel hard na wat dat betekent als je zijn situatie vergelijkt met de qrcode en antivaxxers.
Ch0k3r
Waarom zou de schrijver het dan niet gevaccineerden niet gunnen om gewoon het café in te kunnen o.i.d.?
Je mag niet naar binnen, wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet. Zo is dat en dat geldt voor iedereen die niet aan de voorwaarden voldoet. De uitzondering vormt, wat in art. 1 in de grondwet geregeld is.
Veel woorden en voor een filosoof vind ik de uitdrukking "stomme vergelijkingen" niet heel erg filosofisch overkomen en heb ook de mening dat deze opmerking meer op zijn eigen artikel slaat.
De 'arme oude man' die de bibliotheek niet binnen gaat, omdat hij liever in zijn eigen leesbubbel leest, is zo'n vergelijking. Volgens mij heeft hij het goed gehad in het leven en had tijdig moeten schakelen. Dat hij dat niet kan of wil (zoals ik het lees) en dus een keuze en geen slachtoffer van de maatschappij.
Een invalide is niet zielig en geen slachtoffer van de maatschappij, als hij/zij geen drempeltjes over kan, dan moeten ze een ander etablissement kiezen. Je kunt met een rolstoel nu eenmaal bepaalde dingen niet, evenmin als dat je met een hockeystick kunt tennissen.
Als de schrijver er zo moe van wordt, moet hij eens een andere carrière overwegen. Bv. uitvinder en lobbyist, om een hockeystick uit te vinden en zo te promoten dat hij geaccepteerd wordt bij de tennisbond.
@ Verver:
[Veel woorden en voor een filosoof vind ik de uitdrukking “stomme vergelijkingen” niet heel erg filosofisch overkomen en heb ook de mening dat deze opmerking meer op zijn eigen artikel slaat.]
Mee eens.
(Dit ga ik nu niet toelichten. Wellicht later nog).
Wat ik zo opvallend vind is dat vooral hoger opgeleiden compleet zijn doorgeslagen in hun coronafanatisme. Volgens mij heeft dit ermee te maken dat deze mensen meer dan een jaar thuis zich hebben verscholen in hun eigen belevingswereldje zonder in de gaten te hebben dat op de werkvloer het leven gewoon doorging, ook mét corona en zónder vaccins.
Ook die tenenkrommende artikeltjes in de kranten dat we weer terug gaan normaal omdat het kantoorleven weer op gang komt, laat me niet lachen. Heel veel mensen moesten gewoon doorwerken tijdens corona. Aan hen werd niet gevraagd of ze zich wel veilig voelden, nee ze moesten gewoon komen opdraven.
Maar nu de gepamperde kantoorlieden en de managers weer uit hun stulpje moeten komen moet ineens alles 100% waterdicht veilig zijn. Tegen hen zou ik willen zeggen: welkom terug in de werkelijkheid en hou eens op met zeuren dat alles veilig moet zijn. Het leven brengt risico's met zich mee.
En als laatste: discriminatie is discriminatie, dat de auteur heeft "relatief klein leed" vindt doet er niet toe. Toen Pim Fortuyn artikel 1 van de grondwet wilde afschaffen stond heel progressief Nederland op z'n achterste benen, maar nu staan ze vooraan om "wappies" uit te sluiten en te kleineren.
Roel
Discriminatie is discriminatie. Echter bepaalde vormen van discriminatie, daar is niets mis mee.
Art. 1 gaat nu net over die discriminatie, die wèl strafbaar is.
@Zandb
Ik ben het met je eens dat we inderdaad op sommige punten wél discrimineren, bijvoorbeeld op leeftijd. Maar dat wil niet zeggen dat je je niet mag beroepen op artikel 1. En naar mijn mening is het coronapaspoort in strijd met artikel 1. En ik vermoed dat jij het daar niet mee eens bent, dat is je goed recht :)
Ik vind het daarom ook jammer dat de regering in principe wetten kan maken zonder dat die aan de grondwet getoetst kunnen worden, dat zou meer helderheid geven.
Roel
Wanneer de leeftijd een criterium is, dan moet daar natuurlijk wel een redelijke argumentatie voor bestaan. Die argumentatie is bepalend. Daar heeft de grondwet op zichzelf niets mee te maken. (Leeftijd wordt overigens niet genoemd in art. 1.) Wanneer je bv geestelijk gehandicapten niet toelaat omdat zoiets een gevaar zou kunnen opleveren voor die geestelijk gehandicapten, dan kan dat. Wil je ze niet omdat je klandizie daar een hekel aan heeft, dan wordt het heel lastig.
Art. 1 regelt wat absoluut verboden is, wetten regelen de discriminatie die te verantwoorden is. En daar kunnen mensen het mee oneens zijn maar dat kan je ook met de regel dat je niet door rood rijdt. Jammer dan.
"Wie weigert kiest er zelf voor buitengesloten te worden"
Deze stelling van de schrijver klopt niet. Wie een vaccinatie weigert kiest ervoor om een vaccinatie te weigeren. De overheid kiest ervoor om de weigeraar buiten te sluiten. De overheid draagt daarom ook de verantwoordelijk voor die keuze. De weigeraar heeft te maken met de gevolgen van de keuze van de overheid. De discussie moet wel zuiver blijven.
Exact.... Het wollige bovenstaande schrijven getuigd van een zoektocht van de schrijver naar zijn eigen overtuiging. Das is nogal wat als het gaat om Grondrechten. Daartoe zou één alinea moeten kunnen volstaan als hij de volledige waarheid zou schrijven. Echter.... dat is duidelijk niet het geval.
Bazip
Tja.
Wanneer je geen rijbewijs wilt behalen, bepaalt de samenleving dat je niet in een auto de openbare weg op mag. Laten we de discussie zuiver houden.
Zandb, de wet bepaalt inderdaad dat je dan de weg niet op mag, en dat is maar goed ook. Maar dan moet iemand niet gaan beweren dat de persoon die geen rijbewijs heeft die wet zelf heeft gemaakt. Die persoon heeft slechts met de consequenties van die wet te maken.
De schrijver doet hetzelfde als waar Rutte zo goed in is, de verantwoordelijkheid van overheidsbeleid neerleggen bij mensen die helemaal geen invloed op dat beleid hebben.
Nope, het is jouw keuze om die niet te nemen. Als je geen gordel draagt in de auto, is het ook je keuze. En kunnen daar consequenties op staan. Zo werkt het nu eenmaal in een parlementaire democratie. Niet alleen hier, in alle omringende landen ook. De antivaxclub kan ook de keuze maken om naar een koekwaus als Bolsonaro te emigreren. Doe wat je niet laten kunt, alleen op sommige dingen volgen consequenties.
Bazip
Dat doet er helemaal niets toe, of je die wet zelf maakt of niet. Je hebt je er maar aan te houden. Of niet en dan de gevolgen ondervinden. Veel meer smaken zijn er niet.
Inderdaad kiest de democratisch gekozen overheid er in dit geval om je buiten te sluiten, wanneer je de keuze maakt om je niet in te enten. Wat wilt u nou?
In uw geval zit er niets anders op, dan de samenleving - de democratische overheid - via de politiek op andere gedachten te brengen, hetgeen weer wetten op zal leveren waardoor weer andere mensen uitgesloten worden. Demonstreren, burgerlijk ongehoorzaam zijn (staken bv) behoren daarbij tot de mogelijkheden.
Daar verwonder ik me al een jaar of 10 a 20 over. Mensen die er bewust voor kiezen op partijen te stemmen die er niet bij willen horen of niet bewust er voor kiezen andere keuzes te maken gaan daarna hardop klagen en jammeren dat ze worden buiten gesloten.
Acties en keuzes hebben gevolgen. En het is jammer dat we het weer over de zeer luidruchtige 15 procent hebben en niet over de 85% die niet zo enorm veel overlast bezorgd.
Dat heet principes hebben .
Zoiets zie je steeds minder overigens
Kijk de overheid kan je nu weer beter volgen waar je heen gaat en wanneer
De overheid is niet te vertrouwen dat weet iedereen nu wel inmiddels.
Dus ik begrijp QR weigeraars heel goed .
Nederland is een land waar de privacy van de burger niks voorstelt .
Als er dus een groep is van 15% die dat belangrijk vindt is dat eigenlijk gewoon te weinig.
Ikzelf heb die stomme QR code maar met grote walging.
"En het is jammer dat we het weer over de zeer luidruchtige 15 procent hebben en niet over de 85% die niet zo enorm veel overlast bezorgd."
Eens. En dat wordt alleen maar erger en op meer onderwerpen.
@Griezel,
Je moet wel heel verknipt zijn als je denkt dat de overheid je met je coronaapp nu beter kan volgen (waarom zouden ze dat willen, je laat met je mobieltje sowieso al een compleet lichtspoor achter, maar dan is het zeker niet erg....
"Woorden als discriminatie en uitsluiten zijn nogal groot en overdreven voor relatief klein leed."
Interessant om te weten dat bepaalde worden alleen gebruikt mogen worden bij groot leed. Ga ik onthouden.
"Interessant om te weten dat bepaalde worden alleen gebruikt mogen worden bij groot leed. Ga ik onthouden.
Nou doe je net alsof je dat argument zelf al niet veelvuldig gebruikt hebt in een andere context wanneer je gedrag dat in ogen van anderen neigt naar discriminatie, fascisme, extreem rechts etc. probeerde toe te dekken.
Houd je toch niet van de domme.
En hier is het overigens ook nog eens waar. En ik sluit niet uit dat ook jij daarin gelijk kunt hebben gehad. De neiging tot grote woorden daar waar ze niet op zijn plaats zijn zit waarschijnlijk in ons allen, maar hier heeft de schrijver gewoon gelijk.
@ Phantom
Het "uitsluiten" van de NSDAP kiezers in 1933 had gemoeten. Het uitsluiten van Joden daarentegen was misdaad. Er kan niet worden gesproken van uitsluiten. En als het dat al is dan is het zelfuitsluiting.
De uitsluiting die u erg vindt is iemand van 17 die een kroeg of nachtclub in wilt voor 18 jarigen. Lijkt me appels en peren.
Grondrechten zijn juist in het leven geroepen opdat iemand anders niet met kulargumenten enorm belangrijke principes eenvoudig kan reduceren tot 'Klein leed'.
Ik hoop dat er nog enige wijsheid over zal blijven in dit arme land.
'welk grondrecht wordt hier dan geschonden?'
GrondrechtEN: Het medisch geheim en het recht op privacy.
Aangezien vaccinatiestatus niet gelijk is aan immuniteit en dus besmettelijkheid, is er geen sprake meer van effectiviteit en daardoor automatisch niet meer van proportionaliteit.
De QR-code is er alleen maar om drang uit te oefenen, meer niet.
Mooi stuk @Rutger maar bedenk wel dat iedereen die bevattelijk is voor de argumenten die je hier inbrengt sowieso al achter vaccinatie en de coronacheck-app staan.
De mensen op deze site die beide verwerpen kunnen zich niet verschuilen achter onvoldoende informatie. Ze hebben alle informatie die jij en ik ook hebben ook wat je hierboven laat zien. Ze hebben al die informatie tot zich genomen, gewogen en er uit gehaald wat in hun straatje past.
De ander.. die interesseert hun niet.
Niettemin een mooi stuk. Maar waarschijnlijk uiteindelijk, hier, iets met paarlen en zwijnen.
@MG, Dat laatste is zeker zo. Die antivaxx/wappies ga je niet overtuigen, maar het is wel goed om voortdurend het weerwoord neer te zetten. Straks denken ze nog echt dat ze met 200 leipe demonstrantjes "het volk" zijn.
Helemaal mee eens. Geen enkel begrip voor de zeikerds en de jammeraars die wentelen in hun zelf bedachte slachofferschap. Hard afstraffen dat soort jankebalken.
Al bijna 60 jaar heb ik dagelijks te maken met de tabaksverslaafden van dit land. Die me dagelijks lastig vallen, hoewel ik altijd duidelijk maak dat ik niet en nooit wil roken en dus ook nooit wil meeroken. Zij maken de keuze met iedere peuk om verslaafd te zijn, ik maak de keuze om zelfstandig mijn eigen gezondheid te dienen en dus niet het 'dienen' van Big Pharma'. De overheid doet nooit iets voor het democratische gegeven, dat circa 4 van de 5 mensen niet rookt of niet meer rookt. Maar dat levert jaarlijks wel circa 20.000 overlijdens op. Daar horen we de minister van Onvolksgezondheid nog niet over. Dat is nog steeds zo.
Wij investeren zelf in onze gezondheid, door echte voeding, beweging, rust en regelmaat. En wij zijn mensen en dus geen QR code. De horeca is niet gastvrij, want je kan er niet rookvrij op een terras zitten en dus kom ik er niet. En die rookvrije generatie komt er ook niet, dat zien we iedere dag op straat. Ook de volgende generatie rookt weer als een 'schoorsteen'. Laat de overheid onze gezondheid maar eens op een moderne manier gaan dienen, maar zover is het nog lang niet. Wel met je 'zwarte gerookte longen' een dure covid behandeling, tabak is nog steeds te koop in de supermarkt, maar nieuwe longen nog niet.
Ik begrijp het niet helemaal.
De 'maatregelen' waarmee de rokers geconfronteerd worden zijn exact hetzelfde als de maatregelen die gelden voor de coronapas. Neem de horeca. Roken mag op het terras, niet binnen, als je naar het toilet gaat of binnen afrekenen wil mag je niet roken. Dus de bescherming van de ander is exact hetzelfde.
Vaccinatie is niet verplicht, is een vrije keuze maar de ander wordt daar waar mogelijk beschermd. Roken is niet verplicht, is een vrije keuze maar de ander wordt daar waar mogelijk beschermd.
We zouden er voor kunnen kiezen om roken te verbieden en vaccinatie te verplichten maar gaat dat niet juist echt een stap te ver? Ik zelf ben in elk geval van beide geen voorstander. En zowel de roker als de niet gevaccineerde moet zelf leven met de consequenties van zijn 'keuze'.
"Daar horen we de minister van Onvolksgezondheid nog niet over. Dat is nog steeds zo."
Er is nogal wat gebeurd op het gebied van roken, dat is niet omdat er we niemand er over hoorden.
De vaccinatiemaatregelen volgen in hoge mate het recept van de maatregelen m.b.t. roken.
Niet gek ook, het gevaar voor anderen wordt voor beide via de lucht verspreid.
"Er is nogal wat gebeurd op het gebied van roken, dat is niet omdat er we niemand er over hoorden. "
Ik ben het hiermee eens. Je kunt zeggend at het niet snel genoeg gaat of de maatregelen niet rigoureus genoeg zijn, maar de discussie gaat voort, er worden regelmatig nieuwe maatregelen genomen. Het wachten is op een verbod in de volledige horeca (dus ook op terrassen) en een verbod op verkoop in supermarkten. Ik geef het maximaal een jaar of vijf. En ik ze een volledig verbod wel komen, binnen een jaartje of vijfentwintig. Wat ik je brom!
Als antwoord op MG1968.
Uw antwoord klopt niet helemaal. U zegt dat rokers geconfronteerd worden met exact dezelfde maatregelen als die die gelden voor de coronapas. Dat klopt niet. Voor de coronapas moet je kiezen tussen tussen lichaamsindringende activiteiten (ofwel injectering ofwel test). Roken gaat enkel over even niet roken. Uw redenatie zou enkel van toepassing zijn als iemand zich niet mag injecteren of testen in een horeca gelegenheid. Dat juich ik overigens toe.
Als filosoof is het ongetwijfeld een leuke exercitie om een vergelijking te maken tussen iemand die iets niet kan omdat hem iets overkomt en iemand die iets niet mag omdat hij iets niet doet.
Het is iets anders daar dan een column over te schrijven en deze onvergelijkbare grootheden met elkaar te vergelijken en tegelijkertijd in dezelfde column anderen te verwijten dit soort vergelijkingen te maken.
Dit nog los van de discussie hierachter over de lichamelijke integriteit en de gevolgen van keuzes hierop in de maatschappij.
Eens, de overheid zet mensen niet in een rolstoel. Sterker nog, die regelt ziekenzorg dat men, als het redelijkerwijs mogelijk is, uit die rolstoel kan.
Dat mensen nu niet het café in kunnen is doelbewust beleid. Appels en peren dus.
am
Wat je niet mag is zonder iets te gebruiken in een café gaan zitten. Wat je ook niet mag is zonder coronacheck in een café gaan zitten. Je kan iets niet, omdat het niet mag.
Ik meen, dat u niet helemaal zuiver redeneert.
En wat heeft de lichamelijke integriteit te maken met 'ergens naar binnen mogen of niet'? Je lichamelijke integriteit staat toch niet ter discussie? En dat keuzes gevolgen hebben in de maatschappij, tja. Wanneer je je lichamelijke integriteit koestert en je bent daardoor zeer besmettelijke voor anderen, dan heeft dat gevolgen. Hoe dan ook.
Tot slot: U kunt het er niet mee eens te zijn. Maar de schrijver redeneert wel 'zuiver'.
In welke zin is het anders?
Jij maakt de indeling overkomen en niet mogen op jou manier.
Met evenveel recht zou je die kunnen omdraaien of allen onder overkomen of niet mogen kunnen scharen. Licht maar eens toe waar volgens jou het verschil zit.
"Onvergelijkbare grootheden"
Inderdaad. Vergelijk de uitkomsten maar.
Inderdaad. Vergelijk de effort en de mogelijkheden om er uit te komen maar.
"anderen te verwijten dit soort vergelijkingen te maken"
Je startpunt is dat jij jezelf zielig vind omdat je iets niet mag, wat ook nog eens domweg niet waar is. Dan ga je roepen 'ikkeíkkeikke' en verlies je ieder gevoel van perspectief en proportie. Dat laat de schrijver je hier zien. Dat je hier niet gevoelig voor bent was wel te verwachten. Je kunt namelijk niet meer zien en wegen wat er buiten je eigen kleine wereldje gebruikt waarin je je hebt teruggetrokken.
"de gevolgen van keuzes hierop in de maatschappij"
Vrijwel alle zaken waar ook jij tegen te hoop loopt is het gevolg van de ego-centristische opstelling die jij ook hier laat zien: als er voor mij niets in zit gebeurd het niet. Deze hele discussie toont alleen dat de maatschappij dusdanig veranderd is dat hele volksstammen op een dusdanige manier geïndividualiseerd zijn dat ze zich ook als het centrum van de wereld zien en daar ben jij (gezien ook je andere bijdragen op dit forum) er eentje van. Met individualisme an-sich is niet zo veel mis, wel met de manier waarop sommigen daar invulling aan geven 'de wereld moet om mij draaien'.
"Discussie over lichamelijke integriteit"
Nogmaals, de wet bepaald in welke gevallen, hoe en door wie je verplicht bent in je kont te laten roeren. Dat er redenen kunnen zijn om van dat leerstuk van de lichamelijke integriteit af te wijken erken jij vast wel en staat dan ook niet ter discussie. Je kunt aan iets geen absolute werking geven als het jou uit komt en die verwerpen als het jou niet uit komt.
Overigens verlies je ook hier ieder gevoel voor perspectief en proportionaliteit.
Wat wordt je nou daadwerkelijk aangedaan?
De hele coronapas is een speeltje voor je. Lekker rellen.
@MG1968
Ik raad u aan niet meer op mij te reageren. Of wel, u doet natuurlijk wat u wilt, maar ik zal niet meer op u reageren, na deze keer.
Ik reageer op de schrijver omdat ik zijn redenering niet zuiver vind, maar hij wel andere mensen het verwijt maakt met onzuivere vergelijkingen te komen. Dat heb ik uitgelegd. Het één komt voort uit een keuze, het andere niet. Althans in de redenering van de schrijver. Hij gebruikt immers het woord ‘overkomen’. Hij had ook kunnen zeggen dat iemand te arm is voor het café door verkeerde keuzes in het verleden, maar nee, hij kiest voor de vergelijking overkomen (geen schuld) en keuze (eigen schuld). Daarbij negeren dat een keuze maken niets met schuldig zijn te maken hoeft te hebben.
U leest uit mijn reactie niet of ik wel of niet gevaccineerd ben en wel of niet een coronacheck doe als ik naar de horeca wil. Toch denkt u dat te weten en op basis daarvan van alles over mij te moeten zeggen in smalende bewoordingen.
Een kritiek op de redenering is geen inhoudelijke kritiek. Inhoudelijk zou ik het namelijk zomaar met de uitkomst eens kunnen zijn, maar niet met de weg er naartoe. Ik heb het in mijn reactie ook niet over het vraagstuk van de lichamelijke integriteit in relatie tot de coronacheck. Dat geef ik zelfs expliciet aan. Toch krijgt u het voor elkaar mij daarover te verwijten een gevoel voor perspectief en proportionaliteit te missen.
Het gaat u verder goed!
@SamV
"Inhoudelijk zou ik het namelijk zomaar met de uitkomst eens kunnen zijn, maar niet met de weg er naartoe"
Ik geef toe dat ik op dit dossier een vrij agressieve schrijfstijl er op na houd. Dat is geboren uit de frustratie dat ik maar niet kan begrijpen hoe sommigen hun eigenbelang zo boven dat van anderen kan zetten om redenen die in geen enkele verhouding staan tot de winst voor anderen. Ik vind dat gewoon moreel verwerpelijk.
Als ik daarmee 'los' ben gegaan op de verkeerde dan spijt mij dat en heb ik me dat aan te rekenen. Misschien wat vaker 'ik vind' en 'het lijkt' gebruiken nu lijkt het er op dat ik mijn conclusie voor iedere individuele persoon al gereed heb en dat is natuurlijk niet zo. De manier waarop gesteld nodigt niet uit dialoog of discussie.
Nogmaals frustratie. Ik sta achter wat ik geschreven heb -en denk dat die analyse voor velen opgaat- maar daar waar 'jij' in het bericht staat hoeft dat niet noodzakelijkerwijs op jou persoonlijk betrekking te hebben. Nu lijkt dat wel zo.
Het is waarschijnlijk hetzelfde waar @Robin Heyerdahl 29 september 2021 at 14:37 tegen aan liep.
Bedankt voor de spiegel.
Dank! Mooie bijdrage.
Ik vergelijk de coronapas met een rijbewijs.
Zonder rijbewijs mag je niet deelnemen aan het (gemotoriseerde) verkeer. Mensen zonder rijbewijs worden daarvan uitgesloten, omdat gebleken is dat dit veiliger is voor de overige deelnemers. Natuurlijk kunnen ook deelnemers met een rijbewijs een ongeluk veroorzaken, maar we hebben met z’n alle bepaald dat we de veiligheid voor iedereen vergroten als we tenminste enige vorm van opleiding vereisen (en we vragen de deelnemers dit aan te tonen dmv het kunnen tonen van het rijbewijs).
Ik heb nooit iemand horen beweren dat hier ook sprake is van discriminatie of uitsluiting van bevolkingsgroepen.
Welkom bij delta. Sinds de vorige versies kan delta prima door gevaccineerde mensen overgebracht worden. Maar gevaccineerd loop je weinig risico.
Dus die overige verkeersdeelnemers hebben geen last of iemand al of niet gevaccineerd is. Gevaccineerd zijn is een persoonlijke keuze waar anderen geen last of voordeel bij hebben: net zoals overgewicht. Anders dan verkeer zijn de gevolgen geheel beperkt tot eigen ruimte.
En ja, ik zou het heel vreemd vinden als de overheid mensen gaat verplichten om een app met stappenteller te installeren voor men bepaalde restaurants in mag.
Beste Alexander,
Maar uitzonderingen zoals onze overheid wel kan hanteren bij mensen met een rijbewijs die gehaald is in een land waar hele andere regels gelden dan bij ons, en waarbij zij ook op de hoogte zijn dat die uitzonderingspositie ons aller veiligheid in gevaar brengt, die kan u schijnbaar wel billijken?
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/duizenden-expats-zonder-rij-ervaring-krijgen-nederlands-rijbewijs-cadeau-rijleraren-waarschuwen-voor-de-gevaren/
"Ik vergelijk de coronapas met een rijbewijs."
Dat is vrij dom. Er is geen mens die na het krijgen van een injectie ineens rijvaardig is, daarvoor moet alleen een proeve van bekwaamheid worden afgelegd.
Daarnaast worden ook mensen zonxder rijbewijs in een auto toegelaten, zolang ze maar niet achter het stuur plaatsnemen.
Je kan de coronapas beter vergelijken met een loeki rijbewijs. Het heeft geen enkele meerwaarde en het slaat nergens op.
Erger nog het is een bewijs van onvermogen. Wij kunnen en willen niet veranderen dus doen we het maar zo. Te triest dat mensen waarvan ik wel zou verwachten dat ze intelligentie hebben deze corona pas toch erg belangrijk vinden.
Ik heb deze onzin nou al zo vaak gelezen hier. Leg eens wat verder uit.
Is een eigen auto het enige vervoermiddel? Een taxi, trein, boot, vliegtuig of bus tellen niet meer mee? Ondanks uw geprivilegieerde positie van auto-bestuurder kunnen wij allebei van Maastricht naar Schiermonnikoog reizen, toch?
Of is het de test van bekwaamheid? Ben je bekwamer in het leven dan een ander omdat je een spuitje hebt laten zetten? En mag je daarom anders behandeld worden? Klinkt een beetje eng.
@frankie48 29 september 2021 at 11:53
"Maar uitzonderingen zoals onze overheid wel kan hanteren bij mensen met een rijbewijs die gehaald is in een land waar hele andere regels gelden dan bij ons, en waarbij zij ook op de hoogte zijn dat die uitzonderingspositie ons aller veiligheid in gevaar brengt, die kan u schijnbaar wel billijken?"
Het zelfde probleem doet zich voor bij de coronapas.
@Dick Roelofsen 29 september 2021 at 11:55
"Er is geen mens die na het krijgen van een injectie ineens rijvaardig is, daarvoor moet alleen een proeve van bekwaamheid worden afgelegd."
Zie je hoeveel makkelijker het is om aan je groene vinkje te krijgen.
"Daarnaast worden ook mensen zonxder rijbewijs in een auto toegelaten, zolang ze maar niet achter het stuur plaatsnemen."
Ja maar, het gaat om mijn vrijheid tot autorijden. Die wordt beperkt.
@RainB 29 september 2021 at 12:09
"Je kan de coronapas beter vergelijken met een loeki rijbewijs. Het heeft geen enkele meerwaarde en het slaat nergens op."
Ja, kijk, dat vind ik nou tegen de mening van alle experts in van autorijden. Het rijbewijs heeft geen meerwaarde en slaat nergens op. Toch?
@RainB 29 september 2021 at 12:09
"Is een eigen auto het enige vervoermiddel? Een taxi, trein, boot, vliegtuig of bus tellen niet meer mee? Ondanks uw geprivilegieerde positie van auto-bestuurder kunnen wij allebei van Maastricht naar Schiermonnikoog reizen, toch?"
Wat lul je. Het gaat me helemaal niet er om om ergens te komen. Het gaat me om de vrijheid van autorijden. Dat vind ik leuk. Daar krijg ik een kik van.
Net zoals het jou overigens niet gaat om dat café binnen te komen. Ook daar zijn meerdere mogelijkheden voor. Jij vind het rellen tegen de coronapas leuk. Daar krijg je een kik van.
Hou toch op mensen. Er zijn gewoon redenen om iemands (gepercipieerde) vrijheid te beperken om die van anderen te waarborgen. Dat hele vrijheidsargument is er met de haren bijgesleept.
@wittecisnoot
"delta prima door gevaccineerde mensen overgebracht worden.."
Ja, maar vergeleken met ongevaccineerden een factor 10000 minder.
"..persoonlijke keuze waar anderen geen last of voordeel bij hebben.."
Jawel, de verspreiding van het virus vermindert en daardoor zouden we mischien ooit van de maatregelen af kunnen.
De tegenstanders hier lullen je al weken uit hun nek. Kom gewoon eens met feiten die kloppen. Ouwehands wist tenminste waarover ze sprak.
En laat je inenten, indien nodig, want de delta variant zal toeslaan deze winter.
"Dat is precies waar het om gaat."
Dan kwam je het café binnen.
Jij wilt het café binnen op jou voorwaarden.
Het gaat je om de voorwaarden.
Overigens, als ik hier nu schrijven 'je wilt binnen zonder betalen' bedoel ik dat niet letterlijk en doe ik ook niet alsof ik jou ken maar hoe ik jou zie. Hoeveel herkenning dat ook bij je oproept... ik ken je niet en zou dat ook niet willen.
MG1968 29 september 2021 at 15:20 was in reactie op @Robin Heyerdahl 29 september 2021 at 14:37
Toevoeging:
Had je trouwens nog inhoudelijk commentaar of had je niet meer dan dit?
"Zie je hoeveel makkelijker het is om aan je groene vinkje te krijgen.'
Dat is inderdaad geen enkel probleem, gezien de "kwaliteit" van de corona checkapp. Daarom begrijp ik de ophef ook niet.
"Ja maar, het gaat om mijn vrijheid tot autorijden. Die wordt beperkt.'
U kunt gewoon autorijden, zonder rijbewijs, omdat er niemand dit bij het instappen controleert, dus U maakt zelf de afweging, hij wordt niet afgedwongen.
De checkapp vergelijken met een rijbewijs is dus nogal onzinnig, beter vergelijk je hem met een alcoholslot op de auto die het onmogelijk maakt te rijden indien U onder invloed bent.
Was vanmiddag ook op radio 1 een vraag van een luisteraar, hoe het toch mogelijk kon zijn dat jij jouw CoronaCheck-app aan iemand binnen in de horeca zou moeten laten zien die zelf niet gevaccineerd of getest is, en waarom de overheid dat niet geregeld heeft en het aan de horecaondernemer heeft overgelaten om zijn personeel daarop aan te gaan lopen spreken.
Ze schijnen daar in Den Haag mee bezig te zijn volgens de persoon die de vragen van de luisteraars kwam beantwoorden.
Als de ICs bijna vol zouden liggen, gevaccineerde nauwelijks mensen konden besmetten en je als gevaccineerde een flink risico zou lopen om serieus ziek te worden door ongevaccineerden, dan was er nood tot deze maatregel.
Het feit is dat wij nu mensen pesten omdat ze een beroep doen op een mensenrecht: beschikking over eigen lichaam. Dat zou te verdedigen zijn, als daar serieuze nood aan is maar dat is er niet. Ook zijn er andere groepen die onnodig meer ziektekosten met zich meebrengen en, selectief genoeg, niet gestraft worden. De overheid wil baas in mensen hun aders spelen en straft ze als ze niet meewerken. In bepaalde EU landen (ja, die instantie die andere altijd de les leest over mensenrechten) is het al zo dat de straf op het gebruiken maken van dat recht, broodroof is.
Als de schrijver het oké vindt dat het gebruiken maken van mensenrechten door de overheid bestraft mag worden, dan is het wijs dat hij zijn CV naar China stuurt. Daar kunnen ze nog wel een goede spindocter gebruiken: geen baan meer wegens kritiek op de regering, kijk eens naar deze man met down-syndroom, die krijgt ook geen baan dus het is je eigen keuze.
Ik heb het al eens eerder hier geschreven maar u verwart het 'hebben' van een recht met het 'hebben' van een huis, auto, enz.. Het hebben van een auto is hebben als bezitten, dus de eigenaar zijn van iets, maar het hebben van een recht berust niet op eigendom; of wel: u bent geen eigenaar van een recht. De rechten die wij 'hebben' berusten op afspraken die we met elkaar als samenleving hebben gemaakt en wanneer wij beroep doen op een recht verwijzen wij in feite naar een afspraak die we met elkaar hebben gemaakt.
De afspraken die we met elkaar gemaakt hebben aangaande rechten kunnen alleen worden gewaarborgd als de samenleving als geheel in stand wordt gehouden door mensen die ook hun plichten aangaande diezelfde samenleving nakomen.
Wanneer nu die samenleving wordt ondergraven door mensen die menen dat ze geen plichten hebben aangaande die samenleving, maar wel op hoge toon hun rechten opeisen, is het mijns inziens alleszins gerechtvaardigd om passende maatregelen te nemen.
U hebt er waarschijnlijk ook geen moeite mee als een dief, moordenaar, verkrachter, enz., (iemand dus die zijn/haar plichten aangaande de samenleving niet nakomt) een poosje uit de samenleving wordt verwijderd. We noemen dit dan 'gevangenisstraf', maar in feite beschermt de samenleving zichzelf door die persoon gedurende een bepaalde tijd buiten te sluiten.
Cis
Als dit dan dat......
Mensen worden gepest omdat ze een beroep doen op een mensenrecht. Tja.
Wordt je gepest als je een hogere ziektekosten premie moet betalen, als je rookt?
Niemand dwingt je tot vaccinatie - De keuze om dit niet te doen heeft echter wel consequenties. Ik vind het bijzonder dat mensen dat als discriminatie zien. Naar mijn idee is het hele corona-check debat een mooie illustratie van freerider gedrag - mensen hebben wél profijt (heropende samenleving) van de collectieve actie (vaccineren), maar willen niet meewerken (vaccineren, corona-check). Als vaccineren zo'n groot risico is, dan moet je als niet-gevaccineerde blij zijn dat vele medeburgers dat risico wel nemen. Het is dan ook zeker niet aan de niet-gevaccineerden om te bepalen wat het nut is van de geldende maatregelen. Dat is hetzelfde als bij de wedstrijd aan de kant staan, maar wel als eerste de beker omhoog willen houden.
"Als de schrijver het oké vindt dat het gebruiken maken van mensenrechten door de overheid bestraft mag worden, dan is het wijs dat hij zijn CV naar China stuurt."
Je beseft dat als er géén uitzonderingen gemaakt mogen worden die proportioneel en in het belang van het geheel zijn met name rechts géén tools meer heeft om de wereld vorm te geven. Nou vind ik inderdaad dat rechts dat met teveel gretigheid aangrijpt maar dat is een andere discussie. Met dat dogma van jou zouden er géén gevangenissen kunnen bestaan en bestonden er überhaupt geen landsgrenzen.
Mensenrechten zijn er niet alleen voor jou, die zijn er voor allen. Wat jij wilt is absolute werking voor jou en alleen werking voor anderen als het jou absolute werking niet doorkruist. Ach laat ook maar. Je zult toch niet zien dat jij je dichter bij China bevindt dan de schrijver.
@fabius
"Wanneer nu die samenleving wordt ondergraven door mensen die menen dat ze geen plichten hebben aangaande die samenleving"
Bij rechten die we met elkaar afspreken hoort ook een zorgvuldige afweging van de feiten. Wanneer je mensen die geen inenting willen, maar wel met hun familie uit eten wil, neerzet als potentiele terroristen en vogelvrij mensen, die geen enkele bijdrage aan de samenleving willen doen, dan doet dat geen recht aan de vrijheid die mensen hebben om iets te mogen weigeren en de effectiviteit van de genomen regels ter discussie stellen.
#Verver 21:28
'potentiele terroristen en vogelvrije mensen'
Overdrijft u niet een beetje? Mensen die zich niet willen laten inenten kunnen ook een QR code krijgen als zij zich voorafgaand aan een bepaalde gebeurtenis laten testen. Maar zelfs dát is voor een aantal mensen onder ons nog teveel gevraagd. Een net woord hiervoor lijkt mij het werkwoord 'dwarsliggen' te zijn. Het is voor sommigen in dit 'IK' tijdperk blijkbaar erg moeilijk om te accepteren dat het belang van de samenleving het belang van een individu altijd overstijgt.
En ja, natuurlijk mag de effectiviteit van de genomen maatregelen ter discussie gesteld worden, maar doe dat dan ook. Zonder QR code ergens toegang eisen en/of zelfs met geweld dreigen lijkt mij echter toch heel iets anders dan discussiëren over een maatregel. Bovendien zijn de genomen maatregelen naar verwachting ook nog eens zeer tijdelijk en daarom eigenlijk nauwelijks een discussie waard.
Ik pik er maar wat regels uit, want overwegend is ook dit een verhaal met een beleving die vind dat de andere belevingen niet juist zijn. .
Het voorkomen van besmettingen is immers beter dan genezen op een intensive care.
Kijk , daar heeft hij een punt.
Maar wel een heel wankel punt van de meeste jongeren die besmet zijn geraakt zijn beter beschermd door de natuurlijke afweer dan door de vaccinatie, en ze worden er amper ziek door. Daarom moeten we tenslotte testen voor een feestje, anders weet je niet of je wel "ziek "bent.
Het is al met al nogal vermoeiend allemaal. Overal dat slachtofferschap zonder dat er daadwerkelijk sprake is van leed.
Dat is wel een dingetje de laatse jaren, zeker omdat het vaak wordt ingezet om iemand in om zwaktes te verbloemen. Net zoiets als verwijzen naar WO2 om tegengeluiden de mond te snoeren. Soms terecht , dat niet, maar vaak ook niet.
Mensen worden uitgesloten als ze geen geld hebben.
En armoede staat echt wel hoog op de kaart van aandacht, maar zolang we nog duizenden per jaar extra moeten opvangen is hier helaas geen geld voor vrij te maken tenzij je het risico wil lopen dat een nog grotere groep in de armeode vervalt. Hier moeten wel politieke keuzes worden gemaakt, maar als je zegt , nu even niet meer van buiten af kom je automatisch terecht op het vorige punt.
Nu weet ik dat de VVD nogal pragmatisch is en wars is van een langetermijnvisie,
Volgend mij regeerd de VVD niet, maar een coalitie. En dan nog, noem een partij die wel 30 jaar vooruit kijkt. En daarmee iets positiefs doet.
Betere bescherming krijg je door meer prikjes, liever dan door meer levensbedreigende besmettingen. En zo´n wattenstaafje tot bijna in je harses, elke keer weer vóór je gaat stappen, is véél invasiever, op meerdere manieren, dan zo´n prikje in je arm. Je bent een wappie als je test voor je sappie ????
'relatief klein leed'
Dat is een aanname, want voor de lange termijn weet je het niet. Zo'n menstruatieverhaal, het ellenlange gerommel om de maatregelen, jezelf niet kunnen laten testen op anti-stoffen, het helpt allemaal niet.
Bottom line is de pharma een extreem veilig opererende bedrijfstak en dat is het enige relevante op dít moment.
Alsof je armoede of invaliditeit in hetzelfde rijtje van keuzevrijheden kan gaan plaatsen, als het wel of niet nemen van een vaccinatie waarvan de bijwerkingen op midden- of langere termijn nog niet bekend zijn.
@ frankie48
Jij schrijft: in hetzelfde rijtje van keuzevrijheden kan gaan plaatsen,
Het gaat de de schrijver niet om keuzes het gaat om de claim van de anti-vaxxers. Een beetje beter lezen helpt.
En je schrijft: de bijwerkingen op midden- of langere termijn nog niet bekend zijn.
Dat zijn ze wel. Nihil zoals blijkt bij de toepassing van vergelijkbare vaccins. Maar jij rijdt natuurlijk altijd eerst met je nieuwe auto tegen een betonnen muur om vast te stellen of hij door de botsproef komt.
Beste Daan,
Rutger maakt toch zelf meteen een vergelijking met mensen/kinderen die noodgedwongen en vaak niet door overheidswegen in een bepaalde uitzichtloze situatie terecht zijn gekomen, en zet daar met een keuzevrijheid voor het bewust niet laten vaccineren eenzelfde buitengesloten situatie van die mensen tegenover.
”Als het vaccin onze strenge controle doorkomt, dan adviseren wij aan de Europese Commissie om het te registreren. Dan kan het - onder strikte voorwaarden - de markt op. Die voorwaarden houden meestal in dat de ontwikkelaar een paar jaar lang extra onderzoeken moet doen en aan het EMA moet rapporteren. Omdat we ook niet-essentiële gegevens van een vaccin willen weten. Na de registratie zijn de ontwikkelaars dus niet klaar met hun werk."
Bron: Rijksoverheid
@ frankie48
Jij schrijft: en zet daar met een keuzevrijheid voor het bewust niet laten vaccineren eenzelfde buitengesloten situatie van die mensen tegenover.
Antivaxxers claimen dus dat het weigeren van een vaccin hen in dezelfde positie brengt als mensen die invalide zijn, of kwetsbaar of arm.
Beter lezen helpt
En dan kopieer je een tekstje over EMA
Jij rijdt dus niet alleen je nieuwe auto na aankoop tegen een betonnen muur, je blijft dat maandelijks doen om te checken of hij nog steeds door de botsproef komt.
Dit soort tekstjes van jou geven een aardig inzicht in de manier waarop je denkt. Het stelt nogal weinig voor en is vooral lachwekkend.
Beste Daan,
Dat is nou dus precies wat zij niet en jij hier wel gaat beweren.
Want zij zeggen juist dat als de overheid door onze grondwettelijke keuzevrijheid deze uitsluitingsmaatregelen niet zouden hebben genomen, zij nooit in de positie zouden zijn geraakt waar Rutger ze toch mee gaat vergelijken.
En volgens mij ben jij alleen in staat om te denken dat de consument en niet de producent de eindverantwoordelijkheid draagt van een product.
DaanOuwens 29 september 2021 at 12:43
@ frankie48
En je schrijft: de bijwerkingen op midden- of langere termijn nog niet bekend zijn.
Dat zijn ze wel. Nihil zoals blijkt bij de toepassing van vergelijkbare vaccins. Maar jij rijdt natuurlijk altijd eerst met je nieuwe auto tegen een betonnen muur om vast te stellen of hij door de botsproef komt.
Heb jij een lijstje met mRNA toepassingen welke op (midden-) langere termijn getest zijn?
Ik dacht dat de covid vaccins de enige tot nog toe toegelaten mRNA toepassingen zijn?