3.905
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Het wilde seksleven van muizenvrouwtjes

Muizenvrouwtjes doen het met zoveel mogelijk mannetjes. Wat zegt dat over ons?

Sommige onderzoeken kun je maar beter met muizen doen dan met mensen. En als die muizen er verder geen schade door ondervinden en het ook nog leuk lijken te vinden, dan is iedereen blij.

Ook de onderzoekers die nu kunnen vertellen wanneer muizenvrouwtjes erop los neuken en wanneer ze monogaam zijn. Daardoor weten we weer wat meer van het seksuele gedrag van muizen, maar wat zegt het over het seksuele gedrag van mensen

De muizenvrouwtjes werden geobserveerd terwijl ze zonder dwang met één of twee muizen konden paren. Sinds kort kennen we de theorie dat vrouwtjes het met zoveel mogelijk mannetjes doen omdat het ervoor zorgt dat de mannen hun kinderen niet zullen vermoorden.

Muizenmaagden
Mannetjes die met het betreffende vrouwtje gepaard hebben zullen namelijk niet de jongen van het vrouwtje vermoorden, want het kunnen hun eigen jongen zijn. Dat geldt voor het hele dierenrijk overigens. Maagdelijke mannetjes zijn dus meer geneigd de kleintjes te vermoorden en ja, daarom paart het vrouwtje bij voorkeur met zulke muizenmannetjes om geen gedonder met de kinderen te krijgen.

mouseAls de muizenvrouwtjes met ervaren muizenkerels in het hok zat was ze minder promiscue. Met moeite krijg ik het woord getypt, want er hangt een negatief sfeertje omheen, terwijl die muizenvrouwtjes alleen maar met elke jonge muis in de kooi neuken om hun aanstaande kinderen te beschermen.

Hoe weten de vrouwtjes dat sommige muizenmannetjes wat ervarener in de liefde zijn? Dat schijnen ze te ruiken. Daar hangt zo’n ervaren geile lucht omheen, terwijl de jonge muizen meer een opgewonden luchtje hebben – een soort Axe-luchtje. De onderzoekers ontdekten dat de vrouwtjes het vooral met meer muizenheren deden als ze allemaal ongeveer het zelfde roken. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, zal ik maar zeggen. Kortom een regelrecht orgie. Maar was er verschil, dan gaven de vrouwtjes de voorkeur aan die jonge muizen.

Mensenmannetjes
En wat zegt het over mensen? Niets denk ik, tot ooit misschien bewezen wordt dat ze ook op de reuk afgaan en de maagdelijke mensenmannetjes aan hun geur herkennen. Maar wat dan? Gevangenis in wegens ontucht met minderjarigen? Al die dieronderzoeken zijn erg boeiend en in een enkel geval kunnen ze iets vertellen over mogelijke factoren die gedurende de evolutie belangrijk waren, maar zulke factoren worden overdekt met vele andere meer recente (waaronder culturele) factoren die vandaag de dag belangrijker zijn.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
De stem van je partner hoor je altijd en overal

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)