716
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoarding

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hamsteren wordt psychische aandoening

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Volgend jaar verschijnt de nieuwe editie van het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). Dit handboek voor de Amerikaanse psychiater wordt nummer 5 in de reeks en in elke editie staan weer meer variaties van hoe mensen hun verstand verliezen. Verwacht wordt dat ‘hoarding’ in die nieuwe editie zal worden opgenomen. 

Hoarding is de obsessieve drang om spullen te bewaren. Mensen kunnen niets weggooien en bewaren allerlei rommel die ze niet echt nodig hebben, van oude kranten tot foldertjes van de pizza bezorgdienst. Niet alleen kunnen ze niet weggooien, maar ze verzamelen ook nog van alles. Soms gaat dat door tot bezorgde buren de politie bellen.

In de VS werd er een succesvol TV programma over gemaakt: Burried Alive. Zoals waarschijnlijk met alle geestelijke aandoeningen heeft iedereen wel een beetje last van, maar is er een verschil in de mate waarin mensen niet kunnen weggooien. Hoarding is het extreme uiterste. Mensen die er last van hebben vrezen de pijn die ze zullen voelen als ze iets kwijtraken en vaak is het het gevolg van verlies van een geliefde, de angst om nog meer te verliezen.

In de VS zijn de gebroeders Collyer uit New York het klassieke voorbeeld van hoarders. Ze overleden in hun appartement toen de stapels oude kranten en muziekinstrumenten die ze bewaarden rondom ze ineen stortten waardoor ze gevangen raakten en verhongerden.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)