1.121
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe de kerststress ook vandaag ons eetgedrag beïnvloedt

Tip voor als je straks boodschappen gaat doen: mediteer van tevoren. Hoe minder stress, hoe groter de kans dat je gezonder inkoopt 

Een dag als vandaag: een tussendoordag. Daarop kunnen we nieuwe voorraden inslaan om het feest voort te zetten. Met in onze neus nog de herinnering aan de geur van lamsbouten, roomboter, hemelse liefde en chocolade gaan we met onze boodschappentassen vol lege flessen om te retourneren op weg om de supermarkt opnieuw te bezoeken. Wat doet die geur met ons? En wat kan ons beïnvloeden bij het kopen van producten die misschien niet zo verstandig zijn?

Onderzoekers hebben laten zien dat stress ervoor zorgt dat je je veel meer in gaat spannen om beloond te worden in je verlangen naar ‘iets lekkers’. De resultaten daarvan zijn gepubliceerd in het vakblad Journal of Experimental Psychology: Animal Learning and Cognition. Stress zorgt ervoor dat chocoladeliefhebbers drie maal zo veel keer inspanning doen om hun verlangen te bevredigen dan niet-gestreste liefhebbers.

Aan dat onderzoek deden 36 studenten mee. Weer studenten? Nou ja, in experimenteel onderzoek is dat niet zo erg. Je probeert dan een biologisch of psychologisch principe te ontdekken en pas later ga je kijken of dat in elke bevolkingsgroep zo is. De helft mannen, de helft vrouwen. Dat natuurlijk wel. Hoe zorg je voor stress: de hand in een bak ijskoud water. Als je dan een speekselmonster neemt en dat op cortisol (het stresshormoon) controleert dan zie je dat het stijgt. Hoe meet je dan de inspanning? Door een hendel te plaatsen op de computer waarmee de geur van chocolade vrij komt. Dan blijken de stressertjes drie keer zo hard aan die hendel te trekken.

Wat heb je aan dit soort onderzoek? Nou misschien kan het ons helpen om te begrijpen welke mensen ’s avonds laat als ze trek krijgen de moeite nemen om nog naar de avondwinkel te gaan om daar Tony Chocelonely repen te halen. Misschien helpt het ook om betere behandelingen te ontwikkelen voor mensen met verslavingen en eetstoornissen. Ontstressen waarschijnlijk, want volgens de onderzoekers is het alsof stress een knop in ons zenuwstelsel omzet waardoor we tot extreme lengtes gaan om te krijgen waar we naar verlangen.

Maar wat betekent het voor vandaag? De stress van de kerstdrukte zit ons nog in het lijf. We zijn nauwelijks hersteld en maken een nieuwe ronde tussen de schappen. Probeer de knop om te zetten. Mediteer, doe yoga, ren een rondje voor je gaat winkelen. En zet een koptelefoon op met loungemuziek, geluiden die je half in slaap sussen. Of je vergeet daardoor de helft van je boodschappen of je neemt niet de moeite om alles in je karretje te gooien. Zelfde effect.


 

Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)