1.040
36

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe gezond in de zon?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De revolutie van de air conditioning 

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Vandaag hebben we weer een warme dag met temperaturen in het binnenland van 

boven de 25 graden. Hebben hoge temperaturen eigenlijk invloed op onze gezondheid? Het heeft er alle schijn van, want we krijgen meerdere dagen per dag te horen dat we vooral voldoende moeten drinken. Ben je namelijk niet aan de warmte gewend dan zou je het wel eens kunnen vergeten. We krijgen ook te horen dat we ons moeten beschermen tegen de zon, omdat de UV straling zorgt voor een grotere kans op huidkanker. Tegelijkertijd weten we dat we meer naar buiten in de zon moeten voor de aanmaak van vitamine D. Lastig nog. 

Maar wat is de slotconclusie? Is de warmte nu goed of slecht voor ons? Er overlijden meer mensen tijdens hittegolven, maar dat zijn met name mensen met ernstige chronische aandoeningen en oudere mensen. Het heeft te maken met de uitdroging. Door droogte en wind in combinatie met bloeiende bomen en grassen zijn er meer pollen in de lucht en hebben mensen met allergieën het niet altijd even leuk.

Brengt de Air Conditioning dan verlichting? Waarschijnlijk zou je een wereldgeschiedenis kunnen schrijven op basis van de introductie van de AC. Veel industriële arbeid kon dankzij de AC op grote schaal verplaatst worden naar lage lonen landen, hetgeen grote economische consequenties had en tot een andere verdeling van macht leidde. De grote winkelcentra in de opkomende economieën waren uitsluitend mogelijk door de AC en veranderden het sociale leven. Het werd een aangenaam uitje voor gezinnen om naar zo’n koele plek te gaan en daar met zijn allen te eten en zich te vergapen aan de tentoongestelde luxe. Het moet de dromen en verwachtingen van miljoenen mensen veranderd hebben. Men beweerd zelfs dat de AC de politieke verhoudingen in de VS heeft verstoord omdat oudere republikeinen daardoor in grote getale in de Zuidelijke Staten konden leven, waardoor de staten waar vroeger een meerderheid voor de Democraten was een prooi voor de Republikeinen werden. En wat deed de AC voor onze gezondheid? Onderzoek laat zien dat patiënten in ziekenhuizen het beter doen door de AC. 

Maar maak je maar geen zorgen. Morgen verandert het weerbeeld en gaat onze gezondheidstoestand omhoog samen met de kans op buien en daalt onze stemming tegelijkertijd met het aantal zonuren.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (36)