3.172
37

Freelance journalist/politicoloog

Ozan Turkdogan is freelance journalist, blogger en politicoloog. Hij heeft kennis van de multiculturele samenleving opgedaan bij onder meer Wereldjournalisten, MTNL en Contrast. Ozan is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam op politicologie met als specialisatie het Midden-Oosten.

Hoe klein willen we zijn?

Nederland heeft de schade van de Saoedische boycot aan zichzelf te danken

Saoedi-Arabië zal naar verluidt sancties opleggen tegen het Nederlandse bedrijfsleven. Dit is vooralsnog een gerucht, maar wel voldoende aanleiding voor ‘Den Haag’ om alvast te kruipen om de voeten van de Saoediërs te kussen. Tot voor kort lazen wij de ganse wereld de les als het om fundamentele zaken ging als vrijheid van meningsuiting, mensenrechten, vrouwenrechten etc. Tegenwoordig gaat de schatkist voor principes.

Aanleiding voor de eventuele Saoedische sancties vormt de stickeractie van Geert Wilders.  Zo’n halfjaar geleden plaatste Wilders teksten als ‘De Islam is een leugen, de Koran is gif en Mohammed is een boef’ op de Saoedische vlag. Het heeft even geduurd voordat de Saoedi’s wakker werden maar volgens verschillende media zijn er sancties op handen, hoewel het Saoedische Koninkrijk zelf nog geen mededelingen heeft gedaan. 

Ondertussen wil Timmermans een topdiplomaat naar Saoedi-Arabië sturen om de werking van een democratische samenleving uit te leggen. Mocht Riyad dat wensen, zal Timmermans persoonlijk zijn nederige opwachting maken in de woestijn.

Eerst even de cijfers. Nederland exporteert voor zo’n 3 miljard euro naar Saoedi-Arabië en in de lijst van exportlanden staan ‘wij’ slechts op de 37ste plaats. Omgekeerd is het niet veel anders. De export van Saoedi-Arabië exporteert ter waarde van minder dan 5 miljard euro naar Nederland. Wij staan 18e op hun lijst. De dreiging met sancties zal vast met een sisser aflopen, maar dan nog. In het ergste geval zal de schade niet eens 1 procent van ons bnp zijn. 

Nee, de politieke en mentale schade van dit dreigement is vele malen groter. De paniekerige en nederige houding van Timmermans getuigt van geen vertrouwen in eigen kunnen. Ook vergeet ‘Den Haag’ dat wij behoren tot de Europese Unie, de grootste markt van de hele wereld. 

In 2012 dreigde Iran Griekenland met een olieboycot. Griekenland is veel sterker afhankelijk van invoer van olie uit Iran dan Nederland van Saoedische olie. De Europese Unie schaarde zich achter Athene en beloofde Griekenland dat er alternatieve leveringen gevonden zouden worden indien Teheran inderdaad tot een boycot zou overgaan.

Deze Europese steun zou Nederland zeer waarschijnlijk niet krijgen. In Nederland, een van de grondleggers van de EU, hebben de politieke partijen (op D66 na) en kabinetten de politiek uit angst voor populisten en anti-europese electorale wind die waait door Nederland, hun handen afgetrokken van de EU. Bij een eventuele schadelijke boycot zullen de EU-lidstaten waarschijnlijk Riyad met rust laten, en Nederland aan zijn lot overlaten. Dit heeft Nederland dan aan zichzelf te danken.   

Nederland is de EU vergeten, maar de EU ook Nederland. Berlijn en Parijs dragen de Europese ambitie wel verder, zonder het Nederlandse blok aan het Europese been.

Nederland staat er alleen voor, geheel door eigen schuld. De regering beseft dat, vandaar de diepe buiging voor een woestijnnatie nog voordat er sancties überhaupt officieel zijn aangekondigd. Als we van schande willen spreken, moeten we ons niet beperken tot Wilders die met zijn actie een paar Nederlanders werkloos kan maken, of Riyad dat nog middeleeuws wordt bestuurd. Nee, het gekruip van Timmermans moet volstaan om braakneigingen te krijgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)