1.159
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe marketeers van Mars een gezond drankje maken

Hoe chocolade wordt verkocht met een gezondheidsstempel 

Speciale chocolademelk zou mensen helpen zich dingen beter te herinneren. Op zich is deze onderzoeksuitkomst natuurlijk al prikkelend genoeg om redacties van kranten, tijdschriften, websites, televisie- en radioprogramma’s aan te zetten er iets over te publiceren.

Je komt het nieuws dan ook overal tegen en over niet al te lange tijd hebben we er weer een nieuwe mythe bij. Als je daarbij bedenkt dat Mars het drankje bedacht heeft en dus flink veel belangen heeft bij verspreiding van zulke informatie (iets wat overigens ook voor de vermaarde Columbia Medical School geldt) dan begrijp je waarschijnlijk dat de PR afdelingen van die instellingen met al hun power heel wat ruchtbaarheid hebben gegeven aan deze nieuwe wetenschappelijke ontwikkeling.

Maar hoe interessant is het nu al met al?
De onderzoekers hadden al ontdekt dat de Gurys Dentatus (een bepaald hersenonderdeel; vergeet de naam snel) op een of andere manier iets te maken had met het leeftijdsafhankelijke geheugen. Dat is het geheugen dat helpt om als je net aan iemand voorgesteld bent, diens naam te onthouden, dat je nog weet waar je je sleutels hebt neergelegd enzovoort. Daar begint na je 40ste de klad in te komen, maar pas rond je 60ste krijg je er echt hinder door. Dat is de tijd dat je jezelf voor het eerst afvraagt of je misschien aanleg voor Alzheimer hebt en je partner tegen je zegt dat je oud aan het worden bent omdat je hersenen niet zo best meer alles onthouden. 

Ze hadden ook ontdekt dat als je muizen een drankje voert met veel flavanol (een stof die in cacao zit, en dus ook in chocolade) dat de zenuwverbindingen in de Gyrus Dentatus (wist je het nog? Het valt dus nog mee met je geheugen) beter functioneren. Het was dus tijd om eens te zien hoe het mensen zou vergaan als die de cacaodrank zouden drinken.

Daarvoor kreeg de helft van 37 gezonde vrijwilligers tussen de 50 en 69 dagelijks dat drankje met veel flavonol (900mg) en de andere helft met heel weinig (10mg). Dat duurde drie maanden en toen werd gekeken of er verschil was. Er was duidelijk een betere werking van die Gyrus Dentatus te zien en het geheugen van de 60-jarigen was als dat van iemand tussen dertig en veertig.

Nou ja. Mars zal blij zijn, maar wij hoeven dat nog niet hoor. Eerst maar eens zien of als er een onderzoek bij een grotere groep gedaan wordt er nog steeds zulke positieve effecten zijn, voor je iets zinvols kunt beweren. Verder zit flavanol in een hoop producten die we dagelijks eten: in bosbessen, bloemen, vruchten, verse groenten. In druiven zit het veel en het bepaalt ook de geur van de wijn. En cacao dus, met name in pure chocolade.

Eigenlijk geldt hier wat heel vaak het geval is als we het over gezonde voeding hebben. Als we echt gezond eten, krijgen we het meestal wel binnen. Mensen die eenzijdig eten, zouden misschien ooit iets hebben aan het drankje van Mars.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)