Laatste update 12:53
1.668
66

Schrijver, journalist en activistisch ondernemer

Foto: Lenny Oosterwijk

Hoe stoppen we de rookverslaving? Idee iemand?

Ik ken vijf mensen in mijn directe omgeving, van mijn leeftijd of jonger, die longkanker hebben gekregen waarvan er drie het niet meer na kunnen vertellen.

cc-foto: Olly Wright

In Finland werd gisteren aangekondigd dat de prijs van sigaretten nog verder omhoog gaat. Nu betalen Finnen al 8 euro per pakje maar dat wordt dus meer. Immers in 2016 werd een wet aangenomen die het gebruik van tabak en andere nicotineproducten in 2030 helemaal moet doen verdwijnen. Philip Morris waarschuwt al voor smokkel. Een soort drooglegging in het vooruitzicht.

Anti-rokersdag vandaag. World No Tobacco Day, ons aangeboden door de VN.

Zelf heb ik veertig jaar gerookt, zo’n zeventig sigaretten per dag maar al weer lang geleden gestopt. Denk nog weleens nostalgisch terug aan roken in de auto met de kinderen op de achterbank of in het vliegtuig (vlak voor het niet-rokers gedeelte). Bizar natuurlijk hoe we willens en wetens verslaafd zijn geraakt of gemaakt.

Ik ken vijf mensen in mijn directe omgeving, van mijn leeftijd of jonger, die longkanker hebben gekregen waarvan er drie het niet meer na kunnen vertellen. Toch blijkt uit EU-cijfers dat het percentage rokers stabiel blijft op 26%. Bij kids tussen de 15 en 24 is dat zelfs 29%. De zelfde cijfers spreken over meer dan een kwart miljoen doden per jaar, de nummer 1 oorzaak voor vermijdbare ziektes.

Ik ben tegen overheidsingrijpen in dit soort gewoonten. We leven al in een overgereguleerde maatschappij, straks mogen we in de EU op bepaalde plekken zelfs niet meer in de openlucht roken (op terassen en bij voordeuren van openbare gebouwen). De marktwerking is ook niet fair, want dan kunnen alleen rijke mensen nog roken. Gezond verstand lijkt me de oplossing voor dit probleem. Iemand anders een suggestie?

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (66)