6.772
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe vaak heb jij seks?

Als je het een hele keer op zaterdag doet en een halve keer op woensdag, dan zit je goed en hoef je je als Nederlander niet te schamen want je bent gemiddeld

Hoe vaak doen mensen het? Doe ik het wel vaak genoeg? Moet ik meer of minder? Wat is normaal bij seks? Het zijn wonderlijke vragen, want mensen zijn zo verschillend dat er ook een enorme verscheidenheid aan ‘normale seks’ bestaat en dan is normale seks dus niet langer een zinvol begrip.

Als je je daar mee bezig gaat houden praat je dus eigenlijk over wat gemiddeld gedaan wordt, maar niemand wil gemiddeld zijn. Dus wat zeggen deskundigen over de vraag ‘hoe vaak doen normale mensen aan seks?’ Het liefst houden ze zich op de vlakte.

Een deskundige gaat niet zeggen dat je elke dag seks moest hebben, want dan maakt hij het gemiddelde mensen (die wij dus als ‘normaal’ beschouwen) het wel erg moeilijk. Nederlandse paren hebben gemiddeld 1,5 tot 2 keer per week seks. Maar vaker en minder vaak is ook normaal. Het hangt af van de mensen zelf. Bovendien speelt de leeftijd een rol en de dag van de week telt ook mee. Liever niet op maandag of dinsdag, maar graag in het weekend.

De hoeveelheid seks verschilt ook per land. Grieken doen het volgens onderzoek het meest, daarna volgen de Brazilianen en daarna komen Russen en Polen. Japanners doen het het minst, maar als je nadenkt over onderzoek op dit gebied begrijp je dat het niet zo simpel is om eerlijke antwoorden op je vraag te krijgen.

“Goh mevrouw, mag ik u iets vragen? Wij doen onderzoek naar hoe vaak mensen neuken. Hoe vaak doet u het per week. Wanneer heeft u het voor het laatst gedaan? En de keer daarvoor?” Er is dus ook sprake van een culturele factor, want wat normaal gevonden wordt zit in de hoofden van mensen en dat hangt weer af van verwachtingen en wat je geleerd hebt om gewoon te vinden. Dat beïnvloedt zowel het aantal keren seks per week als de bereidheid van mensen eerlijk te antwoorden.

Dus als je het een hele keer op zaterdag en een halve keer op woensdag zit, dan zit je goed, hoef je je als Nederlanders niet te schamen want je bent gemiddeld. En vergeet niet dat wat er op televisie is ook een rol speelt. Sinds RTL Midnight er is, dat wat vroeger op de avond uitgezonden wordt, hoeven mensen niet meer helemaal te wachten op Pauw en hebben ze daarna nog even tijd om het te doen.

Het is in heteroseksuele relaties uiteindelijk de vrouw die bepaalt hoe vaak het gedaan wordt. Als ze nog jong is denkt ze dat ze die jonge hengst van haar zijn zin moet geven, maar met het ouder worden interesseert het haar niet meer dát ze het doen, maar of het lekker is. Ze wil ook klaarkomen. Voor haar is de vraag hoe vaak doen jullie het niet zo interessant. De vraag ‘hoe vaak doe je het op bevredigende manier?’ daarentegen… Omstandigheden zijn daarbij van groot belang. “Nou dat wordt vanavond niks, ook al is het vrijdag. Hij is zo chagrijnig geweest. Geen zin hoor. Hij kijkt maar naar al die voetbalsamenvattingen.”


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)