416
14

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hoe ver gaan we met pillen voor dikke kinderen?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Van je 9de tot je 90ste pillen slikken. Wie wordt daar beter van?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Recente richtlijnen adviseren om kinderen tussen 9 en 11 te screenen op hun cholesterolniveau. Hun argument? Cholesterol verlagende medicijnen vanaf hun jeugd zouden misschien hart- en bloedvatziekten bij kinderen met hoog cholesterol kunnen voorkomen. In het augustusnummer van het medische vakblad Pediatrics zeggen artsen echter dat het een te agressieve aanpak is. De behandeling zou op onvoldoende wetenschappelijk onderzoek zijn gebaseerd, er bestaat namelijk geen onderzoek dat laat zien dat behandeling op je 9de ook daadwerkelijk iets verandert aan je kans op een hartinfarct of beroerte op je 50ste.

Bovendien, zo schrijven de critici, hebben veel van de artsen in de groep die de richtlijnen adviseerde nauwe banden met de makers van cholesterol verlagende medicijnen. Daar komt dan nog bij dat je een leven lang die medicijnen zult moeten gaan gebruiken. Van je 9de tot je 90ste. We weten helemaal niet wat voor gevolgen dat zal hebben voor de 1 procent van die kinderen (volgens schattingen van de richtlijnengroep zal 1 op de 100 kinderen een cholesterolverlager nodig hebben). Gek eigenlijk bij een aandoening die – tenzij veroorzaakt door erfelijke aanleg – met een gezonde leefstijl te voorkomen is. In hetzelfde nummer van Pediatrics reageren de richtlijnartsen weer met een reactie.

Ik laat het met liefde over aan artsen die nauw verbonden zijn met de farmaceutische industrie en de voordelen van statinen bij dit probleem blijkbaar beter uiteen weten te zetten. 

Het gezonde weetje van maandag nalezen: Wie wil er nou 100 worden?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (14)