11.575
196

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Hoe Wilders joop.nl tandeloos maakte

Heeft Francisco van Jole de vrije hand als hoofdredacteur van een site van de staatsomroep (dice Wilders) of is hij door de directie aan banden gelegd?

Gisteren bood ik het stukje ‘van je VARA collega’s moet je het hebben’. Voor een assertieve en op roering gericht website is het altijd leuk je te laten kritiseren door eigen scribenten. Dat dacht ik in elk geval. Anders dan gebruikelijk, werd het niet geplaatst. Misschien omdat ik het opmerkelijk vond dat Paul de Leeuw en Paul Witteman flink tekeer gingen tegen de cartoon op joop.nl en niet tegen de VARA leiding die in een daad van grote heldhaftigheid de cartoon liet verwijderen? Francisco van Jole, de hoofdredacteur, stond er, neem ik aan, beteuterd bij na zijn stukjes op de site over de dreigtactiek van Wilders (‘cartoon eraf of ik boycot de VARA’). Wilders heeft gewonnen. Witteman heeft dubbel verloren.

Sindsdien is er over de affaire niets meer verschenen op joop.nl. Zou niemand er een mening over hebben? Of zouden ze vinden, net als ik, dat de VARA in zijn hemd staat? En waarom dat dan niet geplaatst?

Ik kan niet anders dan de vraag stellen: heeft Francisco van Jole de vrije hand als hoofdredacteur van een site van de staatsomroep (dice Wilders) of is hij door de directie aan banden gelegd? Zelf heb ik geen reacties gehad en dat hoeft ook niet. Ik had verwacht dat ze het misschien te persoonlijk vonden, tegen de Leeuw of tegen Witteman. Maar dat kan nauwelijks een argument zijn want het ís persoonlijk. Pauw en Witteman vertegenwoordigen een bepaalde stijl van journalistiek, stukken beter dan de regeringsomroep van de Telegraaf, maar net zo vastzittend in het systeem en in hun eigen sensatiezucht (ik wil er niet op doorgaan maar de promotie van het boek van de Melchers ontvoerder stonk aan alle kanten).

Prima. Laten we daar een leuke discussie over hebben. Ik wacht met spanning. Maar ik denk dat Wilders joop.nl op eenvoudige manier tandeloos heeft gemaakt.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Frans Verhagen

Geef een reactie

Laatste reacties (196)