1.551
15

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Hoera, boekhouders worden steeds creatiever

Come on baby, let the good times roll 

De Nederlanders, zuchtend onder de zwaarte van de Blue Monday, werden meteen in de ochtend al opgevrolijkt. Het statistisch bureau van de EU, Eurostat, maakte bekend dat door een nieuwe manier van berekenen, ons land er veel beter voor stond dan wij elkaar tot dan toe hadden wijsgemaakt.

Allerlei uitgaven zouden voortaan als investeringen worden geboekt. Het ging vooral om wapenaankopen en de kosten van onderzoek. Daardoor wordt de economie 2 procent groter en duikt het financieringstekort net onder de drie procent. Zonder dat iemand daar iets voor hoeft te doen.

’s Avonds om half vijf, net voor de kantoren sloten, kwam de bekende Tilburgse geldprofessor Sylvester Eyffinger met nog meer optimisme. Hij vond het wel een goed idee, zei hij en je kon je zelfs voorstellen dat nog méer zaken onder de investeringen werden geschaard, bijvoorbeeld zijn eigen hoogleraarssalaris en die trouwens van alle werkenden in het onderwijs. Plus de rest van minister Bussemakers begroting. Hij zei het er niet bij maar het klonk door in zijn woorden: dat scheelde pas een slok op een borrel.

Ik was net terug uit de supermarkt en vroeg mij af welke boodschappen nu als investeringen geboekt moesten worden. Wellicht het suikervrije vruchtensap want dat mocht wel als een investering in mijn gezondheid worden gedefinieerd. Mijn internetabonnement ook als was het alleen maar omdat alle discussies waaraan ik deelneem op Joop.nl toch zonder meer gekwalificeerd mogen worden als investeringen in de kennismaatschappij.

Hoe dan ook, mijn persoonlijke financiën stonden er ineens veel beter voor en ik zag de toekomst met de zon in hart tegemoet, ondanks alle nare verrassingen die het kabinet ongetwijfeld nog voor ons in petto heeft.

Ik heb wel eens geschreven dat de boekhouders alle creativiteit in dit land smoren. Dat was een vergissing. Juist deze beroepsgroep munt uit in creativiteit. Arm of rijk, dat is alleen maar een kwestie van de bedragen in de juiste categorie onderbrengen.

Een aantal jaren geleden betekenden veranderende boekhoudregels ook al voor veel bedrijven het verschil tussen winst en verlies, overschot en schuld. Er lopen de nodige mensen rond in dit land die niets of niemand meer vertrouwen. Die openlijk zeggen dat je enige zekerheid op de lange termijn een behoorlijke volkstuin is. Ik kon ze begrijpen maar toch neuriede ik die oude prachtige hit uit 1956: Come on baby, let the good times roll

Beluister dit opiniestuk hier


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (15)