644
13

live bij De Gids FM op Radio 1

‘Hoge waterschapslasten volgend jaar onnodig nog hoger’

Door gebrek aan samenwerking gemeenten en drinkwaterbedrijven betaalt Nederland 550 miljoen euro per jaar te veel

Michiel Holtackers (CDA) gaat in debat met Nico Stolwijk van de Vereniging Eigen Huis. Stolwijk ziet graag dat het Rijk bij wet gemeenten dwingt samen te werken met drinkwaterbedrijven om zo kosten te besparen. Holtackers meent dat gemeenten er op vrijwillige basis ook wel uit zullen komen.


Luister naar het Joop-debat in DeGids.fm op Radio1, dinsdag en donderdag om 11.45 uur en debatteer hieronder mee. Reacties kunnen in de uitzending aan bod komen.

Woningbezitters moeten volgend jaar bijna drie procent meer waterschapsbelasting betalen. Volgens de belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH) moeten huiseigenaren nu al veel te veel betalen voor ‘droge voeten en schoon water’. Dat moet en kan minder mensen ze. Gemiddeld betalen woningbezitters in Nederland zo’n 313 euro per huishouden per jaar. Onderzoekers hebben in 2010 berekend dat de kosten een stuk lager zouden kunnen zijn, als beter samengewerkt zou worden met gemeenten en drinkwaterbedrijven. Jaarlijks zou er maar liefst 550 miljoen euro bespaard kunnen worden: zo’n 75 euro per huishouden.

Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) zegt het onderzoek ter harte te hebben genomen en het afgelopen jaar afspraken te hebben gemaakt met de verschillende partijen over betere samenwerking. Structureel zou deze 450 miljoen euro moeten opleveren. Kunnen de gemeenten er niet over uit komen, dan komt Atsma zelf met wetgeving.

Voor de VEH en de vereniging van grootgebruikers van water en energie (VEMW) is het plan van Atsma te vrijblijvend. Ze willen dat het Rijk bij wet een samenwerking afdwingt, omdat er op vrijwillige basis niets zal gebeuren, zo menen ze. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu houdt vooralsnog voet bij stuk en gaat ervan uit dat de waterschappen en gemeenten op tijd en op vrijwillige basis bindende afspraken zullen maken.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)