2.203
45

Socioloog

Merijn Oudenampsen (1979, Amsterdam) is socioloog en politicoloog. Sinds januari 2011 doet hij als promovendus onderzoek naar populisme en culturele studies bij de Universiteit van Tilburg. Hij was gastredacteur van de 20e editie van het tijdschrift Open, de Populistische Verbeelding. Hij schrijft regelmatig voor boeken, bladen en tijdschriften, over stadsontwikkeling, kunst, politiek, filosofie en wat dies al niet meer zij.

Holman, de Balie en de terreur van woorden

Klaarblijkelijk mag je oproepen tot geweld. En moet dat door de Balie op publieke kosten gefinancierd worden

In een inmiddels welbekend interview op het rechtse weblog de Dagelijkse Standaard liet Theodor Holman afgelopen vrijdag weten zich verwant te voelen met Anders Breivik. Holman riep ook op om Oost Europeanen verrot te schoppen en neer te schieten en vergeleek moslims met fascisten. Dit alles om wat aandacht te trekken voor zijn theaterstuk over Breivik en Wilders, dat deze donderdag in première gaat bij de Balie.

In elk ander land zou het verheerlijken van terreur en het oproepen tot geweld publiekelijk veroordeeld zijn. In Nederland werd het met gejuich ontvangen. Theodor Holman zou volgens GeenStijl een scherp en diep denker zijn die durft te zeggen waar het op staat. Echt waar. Wie die stelling zou willen controleren komt al snel bedrogen uit. Het heeft geen zin om te proberen enige coherentie te vinden in het geraaskal van Holman. Het ene moment zegt hij dat hij de denkbeelden van Brevik deelt omdat Breivik zegt dat ideologie niet bestaat, het volgende moment zegt hij dat de Islam een fascistische ideologie is die leidt tot terreur, en een seconde later zegt hij weer dat in het geval van Breivik ideologie niets te maken heeft met terreur. Want woorden leiden niet tot daden en Breiviks denkbeelden waren oké. Het is een dermate kronkelig denken dat je vreest dat Holman ze niet meer helemaal op een rijtje heeft.

We kunnen Holman afdoen als een hufter, een performer, of een gek. Of alle drie. Maar er zijn een heleboel verwarde mensen in de samenleving die ontvankelijk zijn voor zijn woorden. De hoofdmoot hiervan vinden we op blogs zoals GeenStijl, Hoeiboei, de Dagelijkse Standaard en de Amsterdam Post, waar zowel Theodor Holman als Anders Breivik als helden onthaald worden. Dit is allang niet ironisch meer. Voor wie nog enigszins bij zijn positieven is, het is echt heel eng. Als een imam zou opstaan die zou zeggen dat hij sympathie koestert voor de denkbeelden van Bin Laden en zou oproepen tot geweld tegen bijvoorbeeld homo’s, dan zou het land te klein zijn. Benieuwd wie er dan nog over vrije meningsuiting begint. Als Theodor Holman vergelijkbare dingen schrijft over Breivik en Polen, wordt hem prompt een podium geboden. Niet alleen door rechtse internet sites, ook de respectabele platforms al de Groene Amsterdammer, het Parool en de Balie. Eenieder die zich hierover beklaagt, wordt door Youri Albrecht (directeur van de Balie) beschuldigd van het beknotten van het vrije woord. Klaarblijkelijk mag je oproepen tot geweld. En moet dat door de Balie op publieke kosten gefinancierd worden.

Het is grappig om te zien hoe incoherent en selectief mensen als Youri Albrecht denken. Dit blijkt wel uit zijn reactie op een ironische oproep die circuleert op internet om deze donderdag uit protest rotte eieren te gooien naar de gevel van de Balie:

“Wij roepen iedereen op om komende donderdag half acht naar de Balie te komen om op ironische en lichtzinnige wijze rotte eieren naar de gevel te gooien. Deze oproep is natuurlijk niet letterlijk zo bedoeld. U kunt het uiteraard wel zo interpreteren, maar daar kunnen wij helaas niets aan doen. Net als Theodor Holman, staan wij niet in voor de gevolgen van onze woorden.”

Alhoewel het in tegenstelling tot Holman zijn uitspraken, duidelijk een ironische oproep is, begonnen zowel Albrecht als GeenStijl direct moord en brand te schreeuwen. Youri Albrecht tweette:

Dit soort dreiging moet je altijd serieus nemen. Geweld tegen Fortuyn begon ook met een taart.” En “Dreigen met geweld is altijd een zwaktebod & erg bedreigend voor de mensen die het overkomt.”

Benieuwd wat de Oost Europeanen daarover te zeggen hebben. Een duidelijk ironische oproep tot het gooien van een ei tegen een gevel is geweld volgens Youri, het droogjes oproepen tot het neerschieten en verrot schoppen van Oost Europeanen blijkbaar niet. Deze man zou tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen. Iemand die niet in staat is om rationeel te argumenteren zou zeker geen debatcentrum moeten leiden.

Lees hier de oproep.

Volg Merijn Oudenampsen op Facebook


Laatste publicatie van MerijnOudenampsen

  • boek merijn

    De conservatieve revolte

    Een ideeëngeschiedenis van de Fortuyn-opstand

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (45)