Laatste update 12:28
7.191
97

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Hoogopgeleide vrouwen moeten voor Jan Met De Sixpack kiezen

Wie zegt dat in een goed huwelijk het geluk is gegrondvest op diepgaande discussies? Wie over de filosofie wil discussiëren, moet dat voortaan elders doen

De nieuwe lichtingen aan de universiteiten en hogescholen bevestigen de grote trend in het hoger onderwijs: studeren wordt meer en meer een zaak van vrouwen. Dat blijkt zonneklaar in Utrecht, waar de onder de eerstejaars de jongens zeer duidelijk in de minderheid zijn.

Dit is niet typisch Nederlands. Dit is een mondiaal. Fallocraten mogen zich vasthouden aan de strohalm dat het aan technische en beta-opleidingen anders ligt, maar ook daar zijn de verhoudingen zich snel aan het wijzigen. Bovendien zou het wetenschappelijk onderzoek daar snel vergrijzen en uitsterven als er geen grote hoeveelheden jong talent binnen kwam uit Azië en Oost-Europa.

cc-foto: Terry George
cc-foto: Terry George

Dit heeft grote gevolgen voor het vinden van een levenspartner. Vrouwen zochten traditioneel de liefde bij iemand die minstens even goed of als het kon hoger opgeleid was. Hij mocht ook ouder zijn, soms zelfs veel ouder. Heel wat docenten ruilden als ze tegen de vijftig liepen hun echtgenote in voor een verse studente. Het omgekeerde riep echter ongeloof op. Nog steeds eigenlijk. Over een cougar wordt vooral lacherig gedaan.

Nu is deze strategie niet meer houdbaar: er ontstaat een vrouwenoverschot onder hoogopgeleiden. Homo- en biseksuele meiden hebben daar uiteraard geen last van maar als hetero babe ben je mooi de klos. Je moet zwaar concurreren om niet over te schieten.

Vandaar dat onder meiden een paradigmawisseling onvermijdelijk is. (Ja, ik spreek ze op hun niveau aan met moeilijke woorden). Meer en meer zullen zij niet gaan voor de brains, het geld en de macht maar voor het mannenvlees. Niet opleiding en intelligentiequotiënt tellen, maar de spierbundels op de juiste plaatsen en de sixpack. Zij willen geen man meer voor de hoogstaande discussies maar voor het lekker en om het plafond te stucen.

Zullen mannen dat accepteren? Er zit niet veel anders op. Hun positie op de arbeidsmarkt verzwakt naarmate ze slechter opgeleid zijn en overal de glazen plafonds in stukken springen. Kijk maar naar de VVD. Daar is – althans volgens de criteria van die gruwelijke partij zelf – voor Mark Rutte het enige alternatief Edith Schippers. Wie een beetje lekker wil leven, zal toch een vrouw moeten zoeken met een behoorlijk inkomen. Anders heb je tegenwoordig geen materiële zekerheid. Ze moeten wel en in het licht van de feiten zal ook de aantrekkelijkheid van de oudere vrouw toenemen, de soepele panter met schoonheidsrimpels.

Dan moeten die meiden zulke jongens wel kansen geven. Wie zegt dat in een goed huwelijk het geluk is gegrondvest op diepgaande discussies? Wie over de filosofie wil discussiëren, moet dat voortaan elders doen, op de sociëteit, in de koffiekamer van de faculteit of op het onderzoeksinstituut. Jan is het spoor al gauw bijster als de dingen ingewikkeld worden. Jan heb je om zijn gouden handjes. Als hij een soort natuurlijke intelligentie bezit, dan is dat alleen maar meegenomen.

Meiden, willen jullie dat? Is dat een fijn vooruitzicht? Bedenk dat de meeste samenlevingen het afgelopen miljoen jaar zo in elkaar zaten, dat mannen volgens deze criteria aan een levenspartner moesten komen. En zijn ze daar ongelukkig van geworden? Nee.

Er waren maar heel weinig vrouwen in een positie om de rollen om te draaien. Tsarina Catharina de Grote is daarvan het meest spectaculaire voorbeeld. Zij hield er voor de ontvangst van spannende officieren zelfs speciale vertrekken op na, hoewel – laat ik eerlijk zijn – dit tot de verhalen behoort die te mooi zijn om kapot te checken, zoals Martin van Amerongen placht te zeggen.

Nu wordt iedere vrouw met een hogere opleiding gedwongen om zélf Catharina te zijn. Anders is de kans groot dat je muurbloem blijft. Besef, je maakt deel uit van een revolutie waarbij elke andere omwenteling verbleekt. Je moet alleen je criteria veranderen. Neem maar eens wat literatuur ter hand voor de inspiratie, de memoires van Casanova bijvoorbeeld. Luister – voor het laatst – serieus naar een rijpere heer.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (97)