488
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Hormonen maken vrouwen kwetsbaar

Maar wat moeten we met die kennis?

Vrouwen zitten natuurlijk met hun menstruele cyclus. Of je wilt of niet, het heeft invloed op gevoel, beleving en… kwetsbaarheid.

Het vrouwelijke hormoon – oestrogeen – zit in toenemende mate in het bloed in de eerste helft van de cyclus. Halverwege de maand is het oestrogeenniveau op zijn hoogtepunten vindt de eisprong plaats. Als er dan geen bevruchting optreedt daalt het oestrogeen en op een gegeven moment is het zo laag dat er een menstruatie optreed en begint het hele gedoe opnieuw.

Die hormonen doen echter meer dan alleen maar de eisprong en de menstruatie regelen. Wat heet? Ze bepalen hoe een vrouw zich voelt in de cyclus en ook hoe uitwendige factoren invloed op ze hebben. Daar is al een hele bibliotheek over volgeschreven. Wat valt er dan aan toe te voegen?  Misschien dit: onderzoekers hebben uitgezocht of het waar is dat vrouwen gevoeliger zijn voor stress in bepaalde fasen van de cyclus en of dat bevestigd kan worden. Ja hoor. 

41 vrouwen tussen 18 en 35 jaar met een regelmatige cyclus en niet aan de pil keken naar een 14 minuten durende stressvolle film met veel dood en verwonding. Daarna werd speeksel afgenomen en daarin werd het niveau van de hormonen bepaald. Het bleek dat vrouwen die tussen 16 en 20 dagen van hun cyclus zaten 3 keer zo vaak last hadden van indringende dromen en gedachten naar aanleiding van de film. Kwetsbaarder door de hormonen dus.

Het interessante aan hedendaags onderzoek is dat je maar niet zo maar weg komt met een onderzoekje dat een boeiend weetje oplevert waar een columnist een aardig stukje over kan schrijven. Van de onderzoeker wordt ook verwacht dat hij suggesties doet wat er met de nieuwe kennis kan worden gedaan. De onderzoekers hebben in dit geval bedacht dat er ‘dus’ een periode is voor vrouwen waarin vrouwen extreem kwetsbaar zijn. Daar zou je rekening mee kunnen houden. O ja? Waarmee dan? Die dagen niet in het verkeer? Of als je als vrouwelijk militair in een conflict gebied dient op die dagen niet buiten het kampement?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Iedere dag schrijft Ivan een Gezond Weetje op Joop. Het vorige weetje: Maandagochtend vergroot je overlevingskans in het ziekenhuis

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)