1.118
2

Freelance journalist/fotograaf

Peter Edel (1959) is freelance journalist/fotograaf. Zijn artikelen en foto's zijn onder andere verschenen in de Engelstalige Turkse krant TodaysZaman. Ook is Peter Edel schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen, 2012).

Huilen om Hoessein in Istanbul

Foto impressie van de jaarlijkse herdenking van Hoessein

De vierde opvolger van de profeet Mohammed was zijn neef en schoonzoon Ali. Niet iedereen was blij met Ali. De tot de Omajjadan-stam behorende generaal Mu’awiyah verzette zich tegen hem, met oorlog als gevolg.

Ali kwam daarbij om het leven, waarna zijn oudste zoon Hassan de strijd voortzette. Nadat ook Hassan het tijdelijke voor het eeuwige had verruild, weigerde zijn jongere broer Hoessein Yazid I van de Omajjaddan-stam als kalief te aanvaarden. Hoessein werd op zijn beurt een kopje kleiner gemaakt tijdens de slag bij Karbala. Het onderscheid tussen sjiisme en soennisme was daarmee een feit.

Herdenken
De sjiieten houden de herinnering aan hun martelaar Hoessein levend door hem jaarlijks te herdenken. Deze rouwplechtigheid vindt plaats op asjoera, de tiende dag van moeharram, de eerste maand van het islamitische jaar. In Iran doen mannelijke gelovigen tijdens asjoera aan zelfkastijding, door hun ruggen met messen te bewerken.

Turkije is overwegend soennitisch, maar kent ook sjiitische minderheden. De meesten onder hen behoren tot het alevisme, een door spiritualiteit en secularisme gekenmerkte religieuze stroming. Turkije kent echter ook een relatief kleine groep meer orthodox ingestelde sjiieten. Daarvan wonen er veel in Istanbuls wijk Halkali. Ik was aanwezig bij de herdenking van Hoessein die daar jaarlijks plaatsvindt. Daarbij gaat het er niet bloedig aan toe als in Iran, maar de emoties zijn er niet minder om. Geen lang verhaal dit keer. De foto’s die ik vorige week in Halkali maakte tijdens asjoera spreken naar ik aanneem voor zich.


Laatste publicatie van PeterEdel

  • De diepte van de Bosporus

    een politieke biografie van Turkije

    2012


Geef een reactie

Laatste reacties (2)