2.109
83

live bij De Gids FM op Radio 1

ID-plicht: Geen uitzondering voor joden?

Rechter houdt rekening met religieuze regels, PvdA-Kamerlid 'ontzet'

Vrijdag besliste de kantonrechter in Den Haag dat een orthodox-joodse man geen boete hoeft te krijgen omdat hij op zaterdag geen ID-kaart bij zich droeg. Volgens de religieuze regels die de man naleeft mag een jood op de sabbat niets bij zich dragen. De rechter hield daar rekening mee.


Volg het Joop-debat om 11:45 uur live via De Gids FM.

De Telegraaf publiceerde dit weekend een rellerig artikel waarin door advocaat en joods activist Herman Loonstein werd gesteld dat door de rechterlijke beslissing mogelijk ook het boerkaverbod onuitvoerbaar wordt. Dat leidde tot grote commotie. Diezelfde Loonstein klaagt nu in de Volkskrant dat zaken ‘veel te snel gepolitiseerd worden’. Loonstein bereidde de rechtszaak samen met zijn zoon voor.

Bij totstandkoming van de wet werd al gesproken over het dilemma voor orthodoxe joden. Toenmalig minister Donner zei dat er in de uitvoering van de wet rekening met deze groep rekening gehouden moet worden.

Tweede Kamerlid voor de PvdA Jeroen Recourt vindt de afweging van de rechter nu echter ‘onwenselijk’ en is ontzet over het idee dat religieuze regels boven de wet zouden staan. Hij wil de kwestie na het reces aan de orde stellen. In het Joop-debat discussieert hij met rabbijn Evers.

Update woensdag 22 februari

Uit een interview met de man in NRC blijkt dat de agent wel het rijbewijs bij de man thuis heeft ingezien en daar zelfs een fotokopie van heeft gemaakt. De rechter trok uiteindelijk de boete in omdat volgens de regels de boete wordt ingetrokken als een persoon zich binnen een uur wel kan identificeren. Dit was volgens de rechter het geval bij de joods-orthodoxe man. De rechter bepaalde dus niet op de grond van religie bij de man.

Lees meer over de kwestie in: Telegraaf jaagt lezers stuipen op het lijf

Geef een reactie

Laatste reacties (83)