6.163
195

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Ik ben nu een probleem

Geert Wilders wint weer eens

Geert Wilders heeft zijn zin gekregen. Donderdagavond vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over het ‘Marokkanenprobleem’ – zo heet het echt – en dus worden er flink wat meningen over en weer gesmeten, van rechts naar links en vice versa. Het belooft een ranzig moddergevecht te worden met louter verliezers. Op Wilders na dan. Het is hem gelukt om de term ‘Marokkanenprobleem’ bon ton te krijgen en dat maakt hem nu al baas.

De reacties in mijn omgeving waren als verwacht: waar maakte ik me nu eigenlijk druk om? Met ‘Marokkanenprobleem’ bedoelen ze mij toch niet? Dat gaat over die kut-Marokkanen die de boel verzieken voor iedereen. De ‘psst’ en ‘hoer’ roepende bavianen die van iedere koopavond een dierentuinbezoek maken. En, last but certainly not least, de jongens die grensrechter Richard Nieuwenhuizen hebben doodgetrapt. Dáár gaat het debat over. En niet over mij.

Ik heb hard mijn best gedaan mezelf in te prenten dat het inderdaad zo is. Dat het debat niet over mij gaat en dat mij niets te verwijten valt, maar waarom voelt het dan toch alsof ik tekort schiet en niet voldoe? Alsof ik iets heb misdaan? Wel, het antwoord is simpel. Het is een ‘Marokkanendebat’ en – krijg nou wat – Marokkaan, dat ben ik.

Inmiddels kan ik er eigenlijk niet eens kwaad meer om worden, alleen heel droevig. Het is dieptriest dat een samenleving zo diep gezonken is dat het normaal gevonden wordt een bevolkingsgroep compleet weg te zetten en een link te leggen tussen criminaliteit en etniciteit. Francisco van Jole legde in het radioprogramma DeGidsFm het verband met een ‘Jodendebat’ in de Tweede Kamer, gehouden vóór de Tweede Wereldoorlog. Met een NSB die ongeveer hetzelfde riep als nu de PVV. Zij die hierbij meteen heel hard Godwin gillen gaan opzettelijk voorbij aan de frappante gelijkenissen. Het is eng om vergeleken te worden met een nazi, des te enger is het om anno 2013 als Marokkaan je een jood anno 1938 te wanen.

In een pittig artikel in de Volkskrant stipt de Marokkaans-Nederlandse huismoeder Laila Ezzeroili de kern van het echte probleem aan. Namelijk:

[…] dat er geen causaal verband bestaat tussen onze etniciteit en crimineel en overlastgevend gedrag. Er bestaat een statistisch verband, dat is iets heel anders.

En dat nu dreigt iedereen door Geert Wilders, de meest briljante spindoctor sinds Joseph Goebbels (Godwin intended), compleet te vergeten.

Sterker nog: wie echt probeert oplossingen te vinden en claimt dat een deel van de Marokkaans-Nederlandse jongens crimineel gedrag vertoont vanwege diverse sociale achtergronden, krijgt de wind van voren en is een linkse Marokkanenknuffelaar. En dat terwijl opgroeien met vijf broers en zussen, in een klein driekamerappartementje in een achterstandswijk, volgens mij veel relevanter is dan waar de wieg van je ouders stond. Maar ja, wie ben ik? Ik ben immers een probleem.

Volg Hasna El Maroudi ook op Twitter

Dit artikel staat ook op de website van Hasna El Maroudi

Geef een reactie

Laatste reacties (195)