6.423
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Ik hou van je (dus nu kunnen we wel neuken)

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de belangrijkste woorden in elke taal

Ik hou van jou. I love you. Je t’aime. Ti amo. Te amo. Ich liebe dich. Jag älskar dig. Aku mencintaimu. Seni seviyorum. Het zijn zo’n beetje de belangrijkste woorden in elke taal. Woorden waarmee je aangeeft dat een relatie zo serieus geworden is dat je de ander laat weten hoe belangrijk hij of zij voor je is. In het algemeen worden vrouwen als wat meer gevoelige wezens beschouwd, romantischer en dus zouden ze minder moeite hebben dat te zeggen. Mannen krijgen het aanvankelijk niet uit hun mond. Fout. Uit onderzoek zou blijken dat mannen eerder dan vrouwen zeggen: “Ik hou van je.”

Uit een online survey onder 171 studenten van de Pennsylvania State University zou blijken dat juist mannen in een zich ontwikkelende relatie eerder “Ik hou van je” zeggen. Allereerst lijkt het me verstandig hier onmiddellijk uit te roepen: studenten? Misschien is dat wel een nogal selectieve groep, die wat meer gewend is om praatjes te houden om goede cijfers te halen. Dus met “ik hou van jou” maakt hij ook een goede indruk bij het meisje door wie hij geweldig gevonden wil worden.

Initiatief
Het wordt ook van mannen een beetje verwacht dat ze het initiatief nemen, ook bij iets als een beginnende relatie en waar die toe zal leiden. Interessant is overigens dat vrouwen dan misschien wat later “Ik hou van je” zeggen, maar als ze daar eenmaal mee begonnen zijn doen ze dat wel vaker dan mannen. Zelf heb ik mijn buik wel zo’n beetje vol van al die snelle online onderzoekjes onder studenten. Wat moet je er eigenlijk mee?

Allereerst al het insluipende vooroordeel omdat je een specifieke groep voor het onderzoek uitkiest en dus met een stevige vertekening in de uitkomsten komt te zitten. Ten tweede omdat het interessanter is of het iets is dat per leeftijd en per ervaring zal veranderen. En ten derde omdat het veel leuker is om te kijken wat de woorden “Ik hou van je” precies betekenen, zeg maar waard zijn.

Neuken
Dergelijk onderzoek moet je aan economen over laten en die hebben het ook gedaan. De beroemde drie woorden zeggen iets over hoeveel de relatie je waard is: “Ik hou zo veel van je dat ik wel met je naar bed wil.” Logisch dat mannen het als eerste zeggen. Ze zeggen dan eigenlijk: “Zie je, ik hou van je dus nu kunnen we wel neuken.” En uit dat tweede onderzoek blijkt dan dat vrouwen het pas na het bedrijven van de liefde van een man willen horen en niet ervoor. Dan is het pas echt iets waard, want dan zegt hij dus eigenlijk: “Dit was zo verdomde waardevol dat ik het vaker met je wil gaan doen. Ik hou van je en we blijven bij elkaar.”

Kijk eens, zo verstandig zijn de meisjes gelukkig nog wel. En dan pas kan zij ook veilig “Ik hou ook van jou” fluisteren en dat haar verdere leven blijven doen.

Voor eeuwig? Kom op zeg, dat is dan weer iets heel anders.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)