1.462
43

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Ik voorspel Wildersklonen in Zuid-Europa een grote toekomst

Wij worden hun Marokkanen. Wij en de Duitsers

Binnenkort, zo meldt BNR Radio komt de fameuze trojka weer naar Athene om te zien of het land wel voldoende heeft bezuinigd . Die trojka bestaat uit hoge ambtenaren die de kredietwaardigheid van het ongelukkige land moeten beoordelen. Inmiddels is de regering met de vakbonden en de werkgevers in beraad over nieuwe bezuinigingen en hervormingen.

De sociale partners zeggen allebei “nee”. Een stuk verderop heeft de nieuwe Spaanse regering alle mogelijkheden tot groei uit de economie wegbezuinigd.

De grote man achter dit beleid is Luis de Guindos, die volgens NRC wordt aangeduid als een “apolitieke pragmaticus”, net als de in Brussel en omstreken zo gevierde nieuwe machthebbers in Griekenland. Waar heeft de pragmaticus zijn vak geleerd? Ook dat meldt de NRC: bij Lehman Brothers.

Verschillende “pragmatici” in het Italiaanse kabinet verdienden trouwens hun sporen bij Goldman Sachs. Hun bezuinigingsbeleid draagt net zo goed Griekse en Spaanse contouren.

Ondertusssen wentelen de eurolanden van het noorden zich in hun zelfgenoegzame gelijk. Zij gedragen zich als de oude armmeesters van de Sint Vincentiusvereniging, die kwamen kijken naar de staat van het linnengoed in de kasten om te bepalen of hun beschermelingen wel in aanmerking kwamen voor een brood per week.

In Haagse of Berlijnse regeringskringen vraagt niemand zich af wanneer in Zuid-Europa het breekpunt komt: niet in de hallen van de macht, waar de trojka dineert met min of meer gelijkgezinde machthebbers, maar onder het volk: dat daar zich de gedachte breed maakt dat ze geen belang hebben bij het redden van de euro of van het Europese project. Dat voor hen geen sprankje hoop meer bestaat, terwijl wel met hún centen krakkemikkige banken in Duitsland, Nederland of Frankrijk op de been worden gehouden.

Inderdaad, dat is een redenering met populistische kenmerken. Toch: als hier een Wilders kan opstaan die zich binnen een paar jaar ontwikkelt tot de spilfiguur van de politiek, dan kan dat in het zuiden ook. “Geen cent naar het corrupte Griekenland”, roept hij. De nieuwe populisten van Zuid-Europa zullen schreeuwen: “Wat hebben wij eraan? Waarom belasting betalen als die rechtstreeks naar de Duitsers gaat en naar dat volgevreten tuig in Holland? Geen cent naar het noorden!”

Het is een eenvoudige en heldere redenering. Er zit een element van wraakzucht in, van terugpakken. Ik voorspel Wildersklonen in Zuid-Europa een grote toekomst. En wij worden hun Marokkanen. Wij en de Duitsers.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (43)