Laatste update 17:21
2.227
37

SP-Tweede Kamerlid

Sadet Karabulut (1975) is Tweede Kamerlid voor de SP sinds 2006. Zij is woordvoerder armoedebeleid, integratie en emancipatie. Karabulut is bestuurskundige, voorheen was zij coördinator drugsbeleid in Amsterdam Zuidoost en beleidsmedewerker voortgezet speciaal onderwijs. Ook is ze oud-bestuurslid van de Turkse zelforganisatie DIDF.

In Jemen gaat het lijden door en doen we niets

Maatregelen tegen Saoedi-Arabië zouden commerciële en geopolitieke belangen van landen kunnen schaden, aldus minister Blok

cc-foto: Felton Davis

In Jemen sterft iedere tien minuten onnodig kind door de oorlog.
In Jemen lijden 1,1 miljoen zwangere of net bevallen vrouwen aan ondervoeding.
In Jemen zijn al meer dan 10.000 doden gevallen en leven 8 miljoen mensen op de rand van de hongerdood. Meer dan 22 miljoen mensen hebben heel dringend hulp nodig maar krijgen die bijna niet vanwege een illegale blokkade.

Jemenieten ondergaan pure terreur door de bombardementen en de blokkade van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Hoe bestaat het dat het Westen geen einde maakt aan de bombardementen en blokkade? Hoe kan het dat de grootste humanitaire crisis zich voltrekt voor de ogen van de internationale gemeenschap.

Het ontluisterend eerlijke antwoord kwam afgelopen week van minister Blok tijdens het debat over Jemen. Maatregelen tegen Saoedi-Arabië zouden commerciële en geopolitieke belangen van landen kunnen schaden (kijk hier vanaf 1:11). Wie de met Saoedi-Arabië overeengekomen wapendeals bekijkt, ziet dat er niets aan gelogen is.

Het Verenigd Koninkrijk sloot wapendeals voor 4,6 miljard dollar, Frankrijk voor 9 miljard dollar en de VS ondertekende nog maar eens een wapendeal van 110 miljard dollar met de Saoediërs. De hippe kroonprins bin Salman mag als een popster de wereld rondreizen, het regime is nog altijd verantwoordelijk voor gruwelijke mensenrechtenschendingen in binnen- en buitenland.

De belangen van wapenfabrikanten wegen voor deze regeringen inderdaad zwaarder dan de internationale mensenrechten. Het verkopen van wapens is belangrijker dan het redden van mensenlevens in Jemen. Uit geopolitieke belangen oorlog hitsen, of aansturen op een conflict met Iran zal wapenfabrikanten ongetwijfeld meer opleveren dan een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië.

Toch is dit wat per direct moet gebeuren, een wapenembargo invoeren tegen Saoedi-Arabië. Onze regering moet daarin voorop lopen. Geen enkel wapen meer naar Saoedi-Arabië tot de blokkade is opgeheven en er geen bom meer valt op Jemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)